Norsk Folkehjelp Midt-Troms: Bærebjelke i lokalsamfunnet
Norsk Folkehjelp Midt-Troms har spesialisert seg på søk og redning, og har solid erfaring fra aksjoner i forbindelse med snøskred. Det er verdifull kompetanse for et lag som dekker Norges mest skredutsatte område.
Tekst: Sissel Fantoft Foto: Ellen Jarli
Norsk Folkehjelp Midt-Troms har hovedkvarter på Finnsnes, og har 87 medlemmer, hvorav 31 er aktive. I 2021 deltok laget i 23 søk- og redningsaksjoner. Laget ble grunnlagt av Vegard Lindbæk i 2011.
– Som ansatt i Norsk Folkehjelp var min første oppgave å etablere et lag i Midt-Troms. Vi hadde vårt første møte i mai 2011, og i august samme år var vi operative, forteller han.
I 2019 ble Vegard valgt til leder av Sentralt Sanitetsutvalg. Til daglig jobber han som assisterende seksjonsleder i ambulansetjenesten på Finnsnes, og har rekruttert flere av sine kolleger til laget. Totalt er ti ansatte i ambulansetjenesten på Finnsnes medlemmer i Norsk Folkehjelp Midt-Troms.
– Det er viktig med gode folk i redningstjenesten, derfor driver vi målrettet rekruttering for å få med personer som kan være med på å utvikle laget. Alle nye som blir med må være lagspillere – det er laget og ikke enkeltpersoner som løser oppdrag, fastslår han.
Aktiviteten i laget har økt betraktelig etter at de flyttet inn i nye lokaler i januar 2021.
– Nå har vi fått en romslig garasje, utstyrslager og bedre møtelokaler. Vi forsøker å samles til temakvelder én gang i uka. Der kjører vi mye av grunnopplæringen innenfor førstehjelp og søk og redning, har sesongbaserte temaer for eksempel om snøskred, og går gjennom utstyr og ulike aksjonsstøtteverktøy, sier Ralph Simonsen.
Innesperret mellom snøskred
Norsk Folkehjelp Midt-Troms har totalt sju operative ledere, hvor Vegard, Ralph og Trine Lise Sommerbakk er de mest aktive. Trine Lise jobber også i ambulansetjenesten på Finnsnes.
– I alle deler av redningstjenesten er det mangel på kvinnelige operative ledere. Jeg har vært med i redningstjenesten i ti år og medlem av Norsk Folkehjelp de tre siste årene, og har sett aksjoner fra alle vinkler. Derfor har jeg et godt grunnlag, sier hun.
Den siste aksjonen hun var operativ leder for fant sted i Tamokdalen i januar, da en vernepliktig soldat satt i en bil som ble sperret inne mellom to snøskred.
– Det skjedde i et av de mest skredutsatte områdene i vår region, og det var både dårlig vær og svært stor skredfare den dagen. Derfor trykket politiet på «skredknappen» og kalte ut alle ressurser. Vi fikk i oppdrag å dekke området fra sørsida og endte med å få hele aksjonen, siden det var mest aktuelt å gå inn fra vår kant, forteller hun.
Medlemmene i laget brukte flere timer på intensiv planlegging for å finne ut hvordan de tryggest mulig kunne evakuere bilisten uten å sette seg selv i fare. Vegard var med i aksjonen som fagleder skred.
– Vi vurderte å ta oss inn på scooter for å berge soldaten, og så kunne bilen hentes senere. Da været plutselig bedret seg, fant vi likevel ut at det beste var å sende inn Luftambulansen som kunne heise opp bilføreren og få ham ut, sier Trine Lise.
Indre drivkraft
Å spisse kompetansen på søk og redning har ført til at laget på Finnsnes er kjent for å levere høy kvalitet i aksjoner de deltar i.
– Det har gjort at vi får flere oppdrag, og ofte er politiets førstevalg ved hendelser i vår region, sier Stein Magne.
Stemningen i klubblokalene er godt, og det er tydelig at medlemmene kjenner hverandre godt.
– Vi blir jo knyttet sammen gjennom opplevelser vi deler. Noen har alvorlige undertoner, mens andre har et hyggelig utfall. Vi kjenner hverandre på godt og vondt og i ulike grad av stressede og pressede situasjoner, forteller Ralph.
For Sten André Olsen er det sosiale samværet en viktig motivasjonsfaktor.
– Vi stoler hundre prosent på hverandre, uansett hva som skjer. Samholdet i laget betyr veldig mye, sier han.
En indre drivkraft er viktig for å bli dyktig i rollen som redningsmannskap, mener Stein Magne.
– Hvis du er ute etter oppmerksomhet og skryt, er Norsk Folkehjelp feil plass. Du må ha en motivasjon ut over egne behov. For et par uker siden ble jeg kalt ut til en hjertestans, og imens var det en som spurte sønnen min på åtte år hvor pappa var. «Han er på fjellet, det er heart attack!» var svaret. Etterpå forsøkte jeg å forklare hva som hadde skjedd, sier han.
Til tross for tidvis tøffe tak, veier samholdet i laget og følelsen av å hjelpe pårørende opp for triste omstendigheter.
– Vi er opptatt av å opptre verdig i alle situasjoner, er trygge på hverandre og har gode debrifinger etterpå, legger han til.
– Bakkemannskapene på hjemmebane spiller også en viktig rolle for at vi kan holde på som vi gjør. Kona mi er vant til at jeg plutselig rykker ut på oppdrag uten at hun aner når jeg kommer tilbake, tilføyer Ralph.
Trygghet og styrke
Å ha et aktivt lag på et lite sted betyr mye for lokalsamfunnet.
– Lokal tilhørighet er en ekstra dimensjon som ofte øker ansvarsfølelsen og motivasjonen for å gi det lille ekstra. Nettopp det har jeg i årenes løp erfart har preget innsatsen til lokale mannskaper, sier politistasjonssjef Arnold Nilsen i Finnsnes politidistrikt.
Finnsnes er administrasjonssenteret i Senja kommune, og ordfører Tom-Rune Eliseussen forteller at kommunen er stolt vertskap for lokallaget til Norsk Folkehjelp i Midt-Troms.
– Lokallaget utgjør, sammen med andre frivillige organisasjoner, en bærebjelke i vår redningstjeneste. Jeg er imponert over lagarbeidet og dugnadsinnsatsen, og ønsker å gi en hyllest til alle medlemmene som gir av fritida si for å bidra for andre, sier han.
Innsatsen er viktig i kommunen, og blir satt pris på.
– Dette bidrar også til økt bolyst og tilhørighet, bygger fellesskap og gir gode opplevelser. Jeg er svært takknemlig for at vi har Norsk Folkehjelp lokalisert i vår kommune. De yter et viktig bidrag til samfunnet og er klar til tjeneste for innbyggerne i Senja kommune. Det gir trygghet og styrke, fastslår han.