Til hovedinnhold
Støtt nå

Norsk Folkehjelp fordømmer vedtaket til den litauiske nasjonalforsamlingen om å trekke seg fra Minekonvensjonen

8. mai 2025 vedtok det litauiske parlamentet enstemmig å trekke seg fra Minekonvensjonen. Norsk Folkehjelp fordømmer Litauens vedtak om å trekke seg fra enda en kritisk humanitær avtale, som skjer etter at landet i mars i år tok den alvorlige og kontroversielle beslutningen om å trekke seg fra Klasevåpenkonvensjonen. Det er et uansvarlig vedtak som svekker sikkerheten til sivile og bidrar til å undergrave folkeretten.

Minekonvensjonen, som ble fremforhandlet og vedtatt i Oslo i 1997, er en hjørnestein i internasjonal humanitærrett og bidro til å sette en stopper for den alvorlige humanitære krisen som utstrakt bruk av antipersonellminer tidligere forårsaket.

Slike miner klarer ikke å skille mellom soldater og sivile, kun et lite trykk kan føre til at de eksploderer. Selv et barn kan utløse en antipersonellmine. Disse dødelige innretningene blir liggende skjult i bakken i mange tiår og setter lokalsamfunn og menneskeliv i livsfare. Tallene taler sitt – i 2023 var 84 % av registrerte landmineofre sivile – 37 % av dem var barn.

Konvensjonen har vært en enorm suksess og reddet utallige liv og lemmer. Antall mennesker som blir drept og såret av antipersonellminer har falt med over 75 % siden toppnivået på slutten av 1990-tallet. Dette viser viktigheten av slike internasjonale avtaler som styrker beskyttelse av sivile.

Litauens vedtak skjer kort tid etter at den latviske nasjonalforsamlingen godkjente at Latvia trekker seg fra Minekonvensjonen 16. april. Også Polen, Estland og Finland har varslet at de har intensjoner om å trekke seg fra avtalen. Slike lite gjennomtenkte beslutninger vil få ringvirkninger langt utover Europas østlige flanke, og bør vekke internasjonal bekymring da de vil svekke den globale normen og det sterke stigmaet mot disse grusomme våpnene. Det svekker dessuten det internasjonale regelstyrte systemet basert på felles normer og regler som det er i alles interesse å opprettholde.

Aksel Steen Nilsen 3

Foto: Sean Sutton

Spørsmål og svar om Minekonvensjonen

Les mer