Lokale produkter bidrar til bedre helse
Før drakk barna til en gruppe urfolkskvinner i Bolvia en liter Coca Cola om dagen. Etter at kvinnene lærte seg å lage juice og nudler av frukt og grønnsaker har både helsa og økonomien fått et oppsving.
Da kvinnene i bondeorganisasjonene Bartolina Sisa og Unica, så at kvinnene i Cochabamba slet med å fø seg selv og barna med sunn mat, bestemte de seg for å sette i gang et prosjekt hvor urfolkskvinnene kunne lære seg å lage juice og nudler av ubrukt frukt og grønt. Ikke bare har dette gjort underverker for helsen, men kvinnene har nå fått muligheten til å selge produktene på lokale markeder.
– Før så hadde vi få muligheter til å selge produktene våre på markedene fordi vi hadde lite kunnskap om hva vi kunne lage. I tillegg så var det mye frukt og grønnsaker som råtnet, fordi vi ikke fikk brukt det til noe som helst. Men nå som vi klarer å lage produkter på en god og effektiv måte, så er det ingen ting som går til spille, sier urfolkskvinnen Rosemary Bohorquez.
Før kjøpte vi produkter som var fulle av kjemikalier, og barna drakk mye brus. Nå kan vi sikre at barna våre får sunne og smakfulle måltider hver dag
På litt under et år har hun lært seg å produsere alle slags produkter fra det som dyrkes i Cochabamba. Hun sier at kunnskapen har forandret livet hennes.
– Det er mye bedre for barna våre. Før kjøpte vi produkter som var fulle av kjemikalier, og barna drakk mye brus. Nå kan vi sikre at barna våre får sunne og smakfulle måltider hver dag. I tillegg så smaker det vi lager veldig godt, bare spør datteren min, sier Bohorquez og ler.
Bartolina Sisa og Unica i Cochabamba får økonomisk støtte av Norsk Folkehjelp og har inngått avtaler med Cochabamba kommune, som har tilrettelagt for at kvinnene kan bruke kommunale kjøkken og bidratt med ulikt kjøkkenutstyr.
Urfolkskvinnene har også fått muligheten til å selge produktene til en rimelig pris. Selv om utbytte ikke er stort, bidrar produksjonen til at kvinnene blir økonomisk selvstendige og ikke må belage seg på statlige sosialprogram. Målet for både Bartolina Sisa og Unica er å forbedre rykte til lokal produsert mat i landet, sier Ricardo Miranda som har ansvaret den daglige driften i produksjonsverkstedene for Bartolina Sisa.
– Vi har fortsatt behov for mer utstyr som blendere, fryseboks etc. Det har vi ikke fått enda. Men de lokale myndighetene har vært veldig positive til å støtte oss i dette arbeidet. Hvis vi får muligheten til å øke produksjonen og produsere på en mer profesjonell måte, så kan det på langsikt bidra til at flere organisasjoner og samfunn i Bolivia starter med noe liknende. Ikke bare fører det til en enorm helsegevinst, men arbeidsledigheten i landet vil mest sannsynlig gå ned og levekårene på landsbygda vil forbedres, sier Miranda.