Kreftbehandling og trygghet i bomberegn
I Gaza, der krigen har ødelagt helsetilbudet for hele befolkningen, er situasjonen ekstra vanskelig for de mest sårbare pasientene, som de med kreft. Overfylte sykehus, mangel på nødvendige medisiner og utstyr, og en ødelagt infrastruktur gjør at det å få behandling nesten umulig. Samtidig har krigens harde realiteter medført økt lidelse og fordrivelse, noe som gjør hverdagen enda mer utfordrende for både pasientene og deres familier.
Midt i denne situasjonen finnes et sted som gir nytt håp: Basmet Amal-leiren. Leiren er et trygt tilfluktssted for kreftpasienter, barna deres og familiene deres, og gir dem et pusterom fra krigens harde realiteter.
En trygg havn
Leiren ligger i Deir al-Balah i sentrale Gaza, og ble opprettet av AISHA (Association for the Protection of Women and Children) i samarbeid med Basmet Amal Association for Cancer Care. Siden oppstarten i krigens første år, har leiren fungert som en oase av trygghet og støtte. Den er omgitt av trær, og skyggefulle baldakiner beskytter mot den sterke solen. Den har også to brønner som gir rent vann – en uvurderlig ressurs i en tid hvor vannmangel og forurensning preger Gaza.
I dag bor rundt 250 mennesker i leiren, inkludert 36 kreftpasienter. Blant dem finner vi kvinner og jenter som har overlevd vold, og enslige barn. Sammen har de bygget et fellesskap hvor de deler hverdagsoppgaver, støtter hverandre, og feirer spesielle anledninger som én stor familie. I tillegg strekker leirens omsorg seg til ytterligere 750 familier tilknyttet organisasjonen, og gir støtte til de som trenger det mest.
For mange betyr leiren ikke bare trygghet, men også et nytt liv. En kvinne beskriver det slik: – Da jeg kom hit, fant jeg endelig tilbake til følelsen av sikkerhet og privatliv som krigen hadde tatt fra meg.
Støtte til dem som trenger det mest
Leiren tilbyr langt mer enn et sted å bo. Et team av psykologer gir både individuell og gruppebasert støtte for å hjelpe beboerne med å håndtere belastningene av sykdom og konflikt. En medisinsk stasjon, ledet av en onkolog, sikrer tilgang til viktige medisiner og tester – noe som ellers er nesten umulig å få i Gaza. Beboerne får også hjelp med juridiske utfordringer, som å ordne viktige dokumenter eller løse familiekonflikter.
Barna i leiren får undervisning i et eget telt som fungerer som klasserom, ledet av lærere som hjelper dem å ta igjen tapt skolegang. Kvinnene deltar på treningstimer ledet av en kreftoverlevende, som fremmer både fysisk og mental helse. Hver dag arrangeres også leke- og aktivitetsstunder for familiene, hvor latter og glede skaper små øyeblikk av normalitet midt i en krevende hverdag.
Leiren legger vekt på å hjelpe beboerne til å bli mer selvstendige. Noen får opplæring i å jobbe innen utdanning, matlaging, renhold eller som assistenter på den medisinske stasjonen. Dette gir dem en mulighet til å bidra både i leiren og i egne liv, og gir dem en følelse av mestring og verdi.
– Leiren gir oss ikke bare behandling – den gir oss styrken til å fortsette, sier en av beboerne.
Basmet Amal-leiren er et eksempel på hvordan omsorg, fellesskap og praktisk støtte kan gi håp og verdighet, selv i de vanskeligste tider.