Til hovedinnhold
Støtt nå

Norsk innsats har gjort verden 180 millioner klasebomber fattigere

Fredag kveld norsk tid sprengte Norsk Folkehjelp siste rest av Perus klasebomber i lufta på en militærbase sør i landet. Ikke bare markerer dette kroken på døra for Perus klasevåpenlagre. Det betyr at våpenlagrene til alle de 112 landene som er statsparter til klasekonvensjonen, nå er historie.

– Når vi nå setter punktum i Peru, har de 112 statspartene til klaseforbudet totalt kvittet seg med nær 1,5 millioner klasevåpen bestående av 178,9 millioner småbomber som kunne utgjort en trussel mot sivile i mange tiår om de hadde blitt brukt, sier assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard. Han er tydelig på at milepælen er et bevis på at internasjonale konvensjoner nytter.

– Gjennom å oppfylle sine forpliktelser har disse landene bidratt til en betydelig reduksjon i antall eksplosive våpen globalt, og en tryggere verden. Dette er et viktig lyspunkt i en tid hvor vi dessverre er vitne til en økning i bruken av denne avleggse våpentypen, sier han.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har den globale statistikken over klasevåpenofre skutt i været. I 2022 ble 1172 mennesker registrert drept eller skadet av disse våpnene, mot 185 året før. Det høyeste antallet som er registrert etter at det internasjonale forbudet trådte i kraft i 2010.

Per nergaard
Norsk Folkehjelps arbeid i Peru
Pisco Peru 3
Siste rest av klaseammunisjonslageret til Peru klargjøres for destruksjon på flybasen i Pisco fredag 15.12.
Friform 3
Lagbilde fra Chiclayo og Talara flybase nord i Peru tidligere i høst.