Ingen vakt for liten: Hvorfor førstehjelp alltid må være tilgjengelig, selv på de roligste arrangementene
Selv på rolige kvelder kan skader oppstå uten forvarsel. På Kulturnatt Elvelangs i Sandvika fikk Norsk Folkehjelp Asker og Bærum erfare hvor viktig det er å være forberedt – selv når vakten starter som en kosevakt.
Sandvika ligger badet i kunst og kultur når Kulturnatt Elvelangs fylte høstmørket med lys og liv. Tusenvis av mennesker strømmet langs Sandvikselva for å oppleve sang, dans og kunst.
Midt i smørøyet i, står Norsk Folkehjelp Asker og Bærum klar til å sørge for sanitetsberedskapen, akkurat som de har gjort i flere år. Selv om det sjeldent skjer noe alvorlig på arrangementer som dette, er det viktig for lokallaget å være til stede for å sikre tryggheten til deltakerne – og ikke minst vise fram organisasjonen og dens arbeid.
– Det er rolig så langt, forteller sanitetsmannskap Veronika Vere.
Veronika står sammen med Belinda Reland og skuer utover folkehavet. Varme smil, annerkjennende nikk, vinking og klemmer blir det i alle fall nok av, når venner og bekjente kommer forbi.
– Jeg har vært med noen år, og det har aldri skjedd noe særlig stort. Dette er kosevakt, sier Reland.
Men når en står beredskap, skal en aldri ta noe på forskudd. Rett som det er kommer to personer raskt inn i teltet med smerter i føttene, og Vere og Reland starter behandling, med plastering og ispose.
– Det er selvfølgelig morsomt for oss, så lenge det ikke er alvorlige skader. At det går fra å være rolig til å plutselig blir noen skader, er helt normalt for oss, sier Reland.
– Vi er klare for alt, konstaterer sanitetsmannskap Jens Bjerkek.
Viktig påminnelse
Lokallaget i Asker og Bærum har i flere år hatt ansvaret for helseberedskapen på Kulturnatt Elvelangs, og de er klare på hvorfor det er viktig at de deltar.
– Det handler om å skape trygghet for de som er her, og sørge for at de får den nødvendige førstehjelpen hvis det skulle være behov for det, sier lokallagsleder Alf Håland.
– Samtidig får vi vist fram Norsk Folkehjelp til lokalbefolkningen og vist at vi er til stede i nærmiljøet, legger han til.
Helseberedskap er mer enn bare å være på plass for akutte situasjoner. Det handler også om å synliggjøre seg, rekruttere nye frivillige, og vise at de er en viktig aktør i lokalsamfunnet. Selv om oppdragene på slike arrangementer ofte kan være preget av få til ingen hendelser, og nesten bærer preg av å være en «kosevakt»-stemning, så er mannskapene klare til å rykke ut om noe skulle skje. Selv livbøyer har de med seg.
– Det er fint å kunne være en trygghet for de som trenger det, og det setter folk pris på. Flere kommer bort og sier at de støtter oss og at vi gjør en bra jobb. Det er alltid hyggelig å høre, sier, Bjerkek,
Også Lions, som avvikler trafikk og driver tryggehetsvakt, mener det er viktig å ha en aktør som Norsk Folkehjelp tilstede.
– Det er viktig med godt samarbeid, for vi har en felles interesse om at folk skal ha det bra samtidig som de opplever noe i Sandvika, sier Per Eirik Svarverud, løve i Lions.