Gode og trygge møteplasser med yoga: – Vi har fått livet tilbake her
Norsk Folkehjelp Fredrikstad skaper trygge og inkluderende møteplasser med yoga. Det gir deltakerne en pause fra hverdagen og en mulighet til å bygge fellesskap. Her møtes frivillige og flyktninger for å dele opplevelser, språk, og styrke, og for mange blir det et viktig steg på veien mot en ny start i livet.
I en stadig mer urolig verden har det aldri vært viktigere å skape trygge møteplasser for mennesker som har måttet forlate hjemlandene sine. Norsk Folkehjelp Fredrikstad har i lang tid jobbet med inkluderingsaktiviteter for flyktninger, og blant disse har stadig flere ukrainere funnet et fellesskap. Et av de spennende tiltakene lokallaget driver med, er yoga på deres "Møteplass Ukraina".
– Personlig elsker jeg kaoset. Jeg elsker at det bare ramler inn folk. Å få lov til å gå rundt og hilse på folk, le og tulle, klemme og trøste. Det er jo et privilegium, sier Eva-Lotta Sandberg, lokallagsleder i Norsk Folkehjelp Fredrikstad. For henne er denne aktiviteten mer enn bare et arrangement – det er som en forlengelse av hennes egen familie.
- STØTT NORSK FOLKEHJELPS ARBEID: Bli medlem!
Fellesskap gjennom aktivitet
Yoga-timene på Frivillighetshuset har blitt en trygg arena der kvinner fra Ukraina og andre land samles for å finne ro og styrke. Torill Stokkan, yogalærer og frivillig i Norsk Folkehjelp Fredrikstad, understreker hvordan denne aktiviteten kombinerer språk og kroppslig bevissthet:
– Dette er yoga og språk. Vi lærer noen ord om kroppen på veien inn i yogaen. Jeg håper de tar med seg noen ord når de går herfra.
For deltagerne betyr disse møteplassene mye mer enn bare fysisk aktivitet.
– Vi kom fra Ukraina på flukt fra krigen. Vi ble møtt her, vi fikk hjelp, og vi har fått livet tilbake her, forteller Maryna Kucher, som har deltatt flere ganger.
Mer enn bare yoga
Møteplassene på Frivillighetshuset handler ikke bare om å praktisere yoga. De gir også rom for å dele minner, drive med håndverk og bidra til en følelse av fellesskap. I løpet av de siste to årene har gruppa dannet et kor som har sunget på kunståpninger og samlinger, de har arrangert julemarked, vært på dagstur til Oslo, deltatt på kurs i emosjonell intelligens, gått på museum og konserter og mye mye mer. Styremedlem, Anna Flysak Jacobsen, som har vært aktiv i lokallaget i ett og et halvt år, setter stor pris på å kunne snakke både norsk og ukrainsk med deltagerne:
– Jeg synes det er så fint å møte disse damene og andre som kommer. Det gir meg så mye.
For barna som kommer sammen med sine foreldre, har aktivitetene også en viktig funksjon i å tilpasse seg livet i et nytt land. Maryna forklarer at barna venner seg til livet i Norge ved hjelp av lek, tegning og spill.
– Det hjelper dem i prosessen med å flytte fra et land til et annet.
Fantastisk å få lov til å gi
For Torill er ikke frivillighet bare et ord – det er en naturlig del av hverdagen:
– Jeg har egentlig ikke tenkt på det som frivillighet. Jeg har bare tenkt at dette er noe jeg gjør. Det er helt fantastisk å få lov til å gi.
Eva-Lotta er enig i at det å bidra til andre menneskers liv er noe av det mest meningsfulle man kan gjøre, og man får så mye tilbake.
– Det er alt fra et skjerf noen har strikket, til en god klem, eller en tillitserklæring i form av en historie noen deler. Det er jo ikke noe vakrere i ens liv enn det – å få lov til å bidra til et annet menneske som er i en sårbar situasjon.
Gjennom aktiviteter som yoga, samtaler og lek, skaper Norsk Folkehjelp Fredrikstad en varm og inkluderende møteplass der både deltagere og frivillige finner glede og fellesskap. For mange er det en liten flukt fra hverdagen, men også en viktig byggestein i prosessen med å skape et nytt liv.