Til hovedinnhold
Støtt nå

Fra Sivilforsvaret til Folkehjelpa

Norsk Folkehjelp Asker og Bærum har i flere år vært på sanitetsvakt under et av Europas største idrettsarrangementer for mennesker med funksjonsnedsettelser. De oppfordrer enda flere førstehjelpere til å bli med.

Norsk Folkehjelp Asker og Baerum
Lokallagsleder i Norsk Folkehjelp Asker og Bærum rykket fort ut ved ViVil-lekenes første skade. Foto: Ludvig Gundersen
Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 2
Siv Høidal (f.v), Lars Kalland, Anna Trovik Hasle og Alf Håland er blant førstehjelperne som passer på. Foto: Ludvig Gundersen
Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 3
Mannskapene i lokallaget bistår med det meste under Vivil-lekene, blant annet ved innmarsjen. Foto: Ludvig Gundersen
Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 5
Det er viktig med god oversikt ved et såpass stort arrangement. Foto: Ludvig Gundersen
Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 6
Det kreves god oversikt og planlegging når en står sanitetsvakt på et såpass stort arrangement. Siv Høidal (f.v), Alf Håland, Anna Trovik Hasle og Haakon Saga diskuterer dagens oppdrag. Foto: Ludvig Gundersen
Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 1
Lege, spesialist i allmennmedisin og oberstløytnant i Forsvarets sanitet, Anders Trovik Hasle, har vært med siden starten. Foto: Ludvig Gundersen

Det Norsk Folkehjelp handler om

Flere av mannskapene forteller at det er nettopp var Vilvil-lekene som gjorde at de ble sanitetsmannskaper i Norsk Folkehjelp. Anna Trovik Hasle er datter av Vivils sanitetsleder Anders. Lokallagsleder Alf Håland fant veien inn i laget etter at han som frivillig delte ut saft på arrangementet. Det var den enorme idrettsgleden han så under lekene som gjorde at han meldte seg inn i Folkehjelpa.

– Det var en episode der et lag tapte 0-5. En spiller fra det tapende laget kom bort for å få saft, og han var tydelig opprørt og irritert. Men da jeg tok ham på skulderen og fortalte at han løp fantastisk godt utpå der, lyste han opp og gikk derfra som om de hadde vunnet 50-0. Det var en helt herlig følelse, noe som gjorde at jeg ble med på førstehjelpskurs. Siden har det bare ballet på seg, forteller han. – Å være med på Vivil er det Norsk Folkehjelp handler om: Solidaritet, sanitet og tilhørighet, legger han til.

LES OGSÅ: Velkommen til Norsk Folkehjelp Oslo Sanitetsungdom

Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 8
Lokallagsleder Alf Håland. Foto: Ludvig Gundersen

Verdt slitet

Haakon Saga, Norsk Folkehjelps koordinator for Vivil-lekene er gift med datteren til en sivilforsvarkarene, og ble slik «lurt» med på lekene for 16 år siden.

– Men jeg kan ikke si at jeg har blitt lurt med siden, for jeg vet veldig godt hva jeg går til, flirer han.

Selv om sanitetstjenesten krever mye av ham og resten av mannskapet, mener Saga at det klart er verdt alt slitet.

– Dette er en gruppe som ikke alltid blir like godt inkludert, så Vivil er viktig for å få alle med. Det er også fantastisk moro å stå her og se hvor glade alle deltakerne er og hvor fantastisk denne dagen er. Det er det som gir meg noe, sier Saga.

LES OGSÅ: Satser på ungdommen: – En viktig ressurs for lokallagene

Oppfordrer flere til å bli med

Saga forteller at alt sanitetspersonell, uavhengig av hvilket lokallag de kommer fra, er velkommen til å bli med på den årlige tjenesten. Med et såpass stort idrettsarrangement er det mer enn nok å gjøre for alle som vil bidra; i tillegg lover Saga ekte og fantastisk idrettsglede.

Stevnelege Anders Trovik Hasle oppsummerer tjenesten slik:

– Jeg pleier å si til dem som har det litt vanskelig i livet; kom til Vivil-lekene og bli ny. Du får nullstilt deg litt, du får refleksjoner og en helt annen glede og flott kommunikasjon som er livet verdig. Noe som gjør at dette er svært verdifullt å bruke mye tid på og en møter mange av deltagerne ellers i året også, sier han.

Norsk Folkehjelp Asker og Baerum 7
Haakon Saga, Norsk Folkehjelps koordinator for Vivil-lekene. Foto: Ludvig Gundersen