Til hovedinnhold
Støtt nå

Satser på ungdommen: – En viktig ressurs for lokallagene

For Norsk Folkehjelp Arendal er det ikke bare viktig å kunne tilby ungdommen en givende hobby. Sanitetsungdommen er også svært viktig for lokallagets framtid.

Arendal og Amli 1
Cecilie Einarsen og Turid Tveit tar hånd om markør Natalia Jablonska. Foto: Ludvig Gundersen
Sanitetsungdom 1
Emilie Knudsen (f.v), Eva Monrad Tegdan og Natalia Jablonska. Foto: Ludvig Gundersen

En hobby som redder liv

Solstad, som jobber som sosiallærer, mener det er viktig å kunne tilby barn og unge en hobby de selv føler er fornuftig og givende.

– Gjennom Folkehjelpa kan vi tilby de unge et positivt og tett samarbeid mellom voksne og barn. Her kan de finne sunne rollemodeller i oss voksne, der det er kort læringsvei. Vi mener vi har klart å finne en fornuftig måte å drive et ungdomslag på, og alle mannskapene våre er med på å bidra i de ulike aktivitetene, sier Solstad.

Natalia Jablonska og Eva Monrad Tegdan (17) er blant dem som ble vervet på skolen. Tegdan forteller at hun synes saniteten virker spennende.

– Det er grei kunnskap å ha om det skulle skje noe, og så er det spennende. Slik sett er det en bra hobby.

Jablonska ønsker selv å bli politi, og mener at saniteten gir henne nyttig erfaring på veien.

Arendal og Amli 13
Lokallagsleder Anette Helene Kiil Solstad. Foto: Ludvig Gundersen

Økt aktivitet

Leder av Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet (SUS), Berk Bitmez, forteller at han blir svært stolt over Sanitetsungdommen når han ser ildsjeler som Emilie Knudsen.

– Det er veldig givende å se dem som tar lederrollene, som driver organisasjonen videre. Dem trenger vi flere av, konstaterer han.

Akkurat som lokallaget i Arendal, vektlegger Bitmez hvor viktig ungdomsgruppene er for å skaffe nye sanitetsmannskaper. Dette er gjerne medlemmer som blir i organisasjonen livet ut, forteller han.

Lederen mener også at ungdom kan være med på å løfte stemningen i lokallagene og styrke medlemsdemokratiet, siden ungdommen ofte har andre perspektiver enn de voksne.

Totalt har Norsk Folkehjelp 18 ungdomsgrupper, og stadig kommer det flere til. Høsten 2022 fikk også Norsk Folkehjelp Askøy en egen ungdomsgruppe.

DSC09918
Leder Sentralt Ungdomsutvalg, Berk Bitmez. Foto: Benedicte Wiig