Bondekvinnen som aldri gir opp
Under angrepene på Gaza i mai 2021 målrettet den israelske hæren sine granater og missiler mot områdene langs grensen til Israel, og mange bønder mistet levebrødet sitt. Norsk Folkehjelps partnere har nå nådd ut til alle som ble berørt med nødhjelp, slik at de kan komme seg på fote igjen.
En av dem som har fått støtte gjennom prosjektet Rapid Emergency Response, finansiert av norsk UD, er Remah Al-Manasrah (49) i Sheja’eya, øst for Gaza by. I 30 år har hun levd av å dyrke jorda og forsørget sine elleve barn – fem av dem går på universitetet.
Under angrepene i 2021 gikk familiens oliventrær og grønnsaker opp i røyk, og vanntilførselen og vanningsanlegget ble totalskadet. Remah overveide da å gi opp jordbruket og leve av mannens inntekter. Men månedslønna hans på 800 israelske shekel (ILS) – i underkant av 230 euro – ville ikke engang dekke utgiftene til mat og andre livsnødvendigheter, så hun bestemte seg for at hun måtte slåss for at familien skulle overleve.
Remahs mann Abed El-Salam Al-Manasrah har fullført en master i juss. For fire år siden fikk han en deltidsjobb som foreleser på universitetet fem timer i uka. Resten av tida arbeider han sammen med Remah på jorda, så dette må regnes for å være også hans hovedjobb.
Vi er helt avhengig av det vi dyrker for å overleve og dekke utgiftene våre
Mistet alt de eide i 2014
Remah og mannen eier tre mål land en drøy kilometer fra den israelske grensa. Og det er ikke første gang de opplever at alt de eier blir ødelagt.
– Under krigen i 2014 ble huset vårt totalt ødelagt. Jordene våre med oliventrær og grønnsaker brant opp, og hele vanningssystemet ble totalskadet. Vi mistet alt, forteller hun, og fortsetter:
– Da vi begynte med jordbruk her for 30 år siden, var vi bare to. Mannen min og jeg bygde opp tilværelsen fra bunnen av. I 2014 telte familien 13 personer, og det var utfordrende å måtte begynne på nytt igjen.
Fordi de ikke kunne brødfø familien, måtte de i lengre tid finne seg et annet sted å bo. Men takket være støtte fra blant andre Norsk Folkehjelps samarbeidspartner, bondeorganisasjonen UAWC, klarte de å få i gang dyrkingen igjen.
– Vi er helt avhengig av det vi dyrker for å overleve og dekke utgiftene våre. Vi gjennomgikk en periode med store økonomiske vanskeligheter for å gjenoppta jordbruket, men vi klarte det. Vi plantet nye oliventrær og sådde nye grønnsaker, sier hun.
Historien gjentar seg
For tredje gang har Remah nå kommet i gang med å dyrke jorda igjen, takket være bistand fra Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner og prosjektet Rapid Emergency Response. Hun og andre bønder i nærheten har blant annet fått 350 meter med vannrør og vanningsnettverk.
Remah har plantet okra, som kan høstes fra midten av juni til slutten av november. Av dette får hun i gjennomsnitt 50-60 ILS (rundt 16 euro) pr. dag. I vinter har hun også planer om å dyrke hvete.
– Jeg pleide å dra til markedet for å selge grønnsakene mine, men i det siste har jeg solgt til handelsmenn. Da kan jeg bruke mer tid på å ta vare på avlingene og holde dem fri for ugress, forklarer hun.
350 meter med vanningssystemer – med en kostnad på 13 000 euro – er nok til å dekke de rundt 19 målene med jord som eies av ti bondefamilier med til sammen 80 medlemmer – inkludert Remah og hennes familie. Men under det siste israelske angrepet i august 2022 var det i tre dager ikke mulig å få vannet plantene, noe som førte til store tap.
– Likevel gir gården min større avkastning enn tidligere. Jeg er stolt av meg selv, og føler at jeg er født fighter, en som aldri gir opp. Og så føler jeg en sterk tilknytning til jorda. Takket være den får barna mine dekket sine daglige behov og får en god utdannelse, sier Remah Al-Manasrah.