Den livsfarlige skoleveien
I Norge tar vi det for gitt at det skal være trygt for barna våre å gå til skolen. Dessverre er virkeligheten veldig annerledes i mange av de landene vi er til stede. I Ukraina må mange barn følge undervisningen på nett fordi det ligger igjen klasebomber og skjulte landminer i nabolaget.
På verdensbasis blir flere tusen barn drept eller lemlestet av eksplosiver som ligger igjen etter krig - hvert år.
Hjelp oss å finne minene før barna gjør det.
Norsk Folkehjelp er en av verdens største aktører innen minerydding. Siden 1992 har vi med hjelp av våre topptrente minehunder fjernet og sprengt mer enn to millioner landminer og eksplosiver i over 40 land. For 200 kroner kan du være med å rydde ti meter fri for landminer.
Vipps ditt beløp til 10145 – hjelp oss å finne minene før barna gjør det!
Vietnam: 50 år etter krigen er det fortsatt store mengder landminer
I generasjoner har befolkningen i landsbyen A Dot levd tett på de skjulte dødsfellene i bakken. Her bor Ra Pat Loc (64) med sin kone og fire barnebarn. Redselen var stor hver gang barna skulle på skolen, og de fikk aldri lov til å leke utendørs.
I 2022 startet Norsk Folkehjelp å rydde landsbyen for miner. Bare i hagen til familien ble det fjernet over 50 landminer og andre eksplosiver!
Jeg var redd hele tiden. Jeg kunne ikke la dem gå ut
før området var ryddet. Jeg er så lettet nå.
Den viktige jobben har endret livene til familien Loc og da andre beboerne i landsbyen. Nå kan barna gå på skolen uten å frykte for landminer, det er mulig å leke gjemsel ute og bøndene kan trygt dyrke åkerne sine. Endelig har redselen sluppet taket.
Ukraina: Nastya leker nær eksplosiver
Nastya (12) kommer fra den lille byen Lych. Mengder med miner og udetonerte eksplosiver gjør at lekeplasser er blitt potensielle dødsfeller. Noe av det hun savner mest fra tiden før krigen er å kunne spille basketball og leke fritt med venner.
Hele livet vårt var her. Nå kan vi ikke bevege oss fritt i nabolaget
Moren til Nastya syns det er tøft å ikke kunne gi barna tryggheten og stabiliteten de trenger. I dag må voksne alltid følge med når ungene leker utendørs. Et øyeblikks nysgjerrighet, eller et enkelt feiltrinn, kan få fatale konsekvenser.
Hvordan kan du hjelpe?
.
.
Gi et valgfritt månedlig bidrag
Ofte stilte spørsmål
-
Hvordan får jeg skattefradrag?
-
Hvis du har gitt mer enn 500 kroner i løpet av et kalenderår, vil du motta skattefradrag, gitt at vi har ditt fødselsnummer og at gaven(e) ikke er gitt anonymt.
-
-
Hvordan avslutter jeg en giveravtale?
-
Du kan enkelt avslutte en giveravtale ved å sende e-post til giver@npaid.org eller ringe tlf 22 03 77 00.
-
-
Hvor mye av det dere samler inn går til formålet?
-
Norsk Folkehjelp er en godkjent organisasjon hos Innsamlingskontrollen, en ideell stiftelse som gir trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at innsamlede midler går til formålet som oppgis.
De benytter blant annet en "Formålsprosent" som viser hvor mye som faktisk er brukt på det ideelle formålet av det totale forbruket.
Norsk Folkehjelp er stolte over at vår formålsprosent for 2023 var på hele 95,1%.
-
-
Går alle bidrag til rydding av skolevei?
-
Å rydde miner er et stort satsningsområde for Norsk Folkehjelp, og behovet vil dessverre være enormt i mange år fremover.
Det er ressurskrevende å sørge for at en spesifikk innbetaling går til et spesifikt prosjekt. For at mest mulig av innsamlede penger skal gå til de som trenger det, kan vi ikke si sikkert at akkurat ditt bidrag går til rydding av skoleveier, men at alle bidrag vil brukes der behovet er størst.
-