Sterke menneskemøter i Oslo
26. og 27. november ble det arrangert et Kvinner Kan- kurs i samarbeid med Norsk Folkehjelps lokallag Kristiania og Oslo Politiet. Her ble temaer som likestilling, kvinners rettigheter, demokrati og rettigheter i arbeidslivet diskutert.
Tekst: Minka Salonen
Kvinner Kan- kursene er dialogbaserte, noe som gir deltakerne mulighet til å dele erfaringer og opplevelser. Kurset for lokallaget Kristiania startet med at kurslederne sa en påstand, som deltakerne enten skulle si seg enig eller uenig i. Deretter skulle svarene diskuteres innad blant kvinnene i grupper. En av kursholderne, Inger Sylvia, har lagt merke til at en aktiv start på kurset gjør at deltakerne engasjerer seg.
– Disse kvinnene har som oftest ikke vært på liknende dialogbaserte kurs, og ved å inkludere dem fra start, ser vi hvordan de åpner opp, snakker og ikke minst – at de føler seg hørt, sier Sylvia.
Diskuterer herskerteknikker og kroppsspråk
En stor del av Kvinner Kan-kurset handlet også om kommunikasjon. Det å lære om kommunikasjon på norsk er en viktig del av integreringsprosessen, da kvinnene behersker språket i ulik grad, og får varierende muligheter til å utøve språket. Derfor snakkes det om hersketeknikker og kroppsspråk, for å bevisstgjøre kvinnene i hvordan kommunikasjon kan variere fra kultur til kultur.
Det viser seg ofte vanskelig for innvandrerkvinner å få faste stillinger, og mange ender opp med korte arbeidsopphold og vikariatstillinger. Det som gikk igjen for alle kvinnene på kurset var at alle var entusiastiske til å arbeide, men at stillingene ikke var lette å få. Ved å snakke om nettverksbygging og kommunikasjon er ønsket at kvinnene får større verktøykasser slik at de kan være bedre skikket til å snakke for seg i møtet med en potensiell arbeidsgiver.
Sterke menneskemøter
Samarbeidet mellom lokallaget Kristiania og Oslo Politiet ble representert gjennom mangfoldskontakt i politiet, Therese Lutnæs. Deltakerne ved kurset ble valgt av Lutnæs, og det ble lagt vekt på at deltakerne hadde ulike bakgrunner, diverse ressurser og kunnskaper for å få samlet en gruppe med ulike innfallsvinkler og erfaringer.
– Dette var en unik gruppe med damer som hadde mye på hjertet og mange kloke refleksjoner. Det er det som engasjerer meg med dette arbeidet, det skapes en symbiose der kunnskapen går begge veier; kursholderne og de deltakende lærer opp hverandre og det ender i sterke menneskemøter, sier Lutnæs.
Videre ønsker både lokallaget og Politiet å få til et oppfølgingsmøte, der deltakerne kan følges opp og nye aktiviteter og samtaleemner kan introduseres.