Lokalbefolkningen tvang fram samfunnsansvar fra oljeindustrien
Lokalbefolkningen i Melut i Sør-Sudan har, sammen med lokale grasrotorganisasjoner, tvunget oljeselskaper til å bidra til lokal utvikling som tilgang til helsetjenester og rent vann. Slike forpliktelser har vært lovfestet siden 2012. Fram til nå har de blitt fullstendig ignorert av industrien, mens befolkningen har manglet de mest grunnleggende tjenestene.
Melut ligger i Upper Nile State i det nordlige Sør-Sudan. Området er rikt på olje og en viktig oljeprodusent for landet som får 98 prosent av sine inntekter fra oljeproduksjonen. Lite eller ingenting av disse inntektene har fram til nå tilfalt de lokalsamfunnene der oljeproduksjonen foregår.
Lokalsamfunnet i Melut har, gjennom fredelige protester, demonstrasjoner og en underskriftskampanje, tvungen oljeselskapet Dar Petroleum Operating Company (DPOC) og oljedepartementet til forhandlingsbordet. Kravet var at oljeselskapet og de sentrale myndighetene må følge loven slik at tre prosent av oljeinntektene skal komme lokalsamfunnet til gode.
Protestene førte fram og partene har nå inngått en intensjonsavtale som sier at oljeselskapet og myndighetene skal omfordele deler av inntektene slik at lokalsamfunnet får tilgang til helsetjenester og rent vann. Det skal gjennomføres en kartlegging av miljøkonsekvensene av oljeproduksjonen og gis tilgang til lokale arbeidsplasser for ungdom.
Norsk Folkehjelp støtter Upper Nile Youth Development Association (UNYDA), gjennom vårt Olje for utvikling program. UNYDA har mobilisert og organisert lokalsamfunnet i Melut for å øke kunnskapen og forståelsen av hvilke rettigheter det eksisterende lovverket gir dem og lært dem opp i hvordan de skal arrangere fredelige protester og lage overbevisende underskriftskampanjer opp mot spesifikke målgrupper og basert på et juridisk rammeverk.
Den første overføringen av penger fra sentralmyndighetene til de lokale myndighetene kom i sommer samtidig som lokale myndigheter og oljeselskapet annonserte at de ville sørge for distribusjon av rent vann under koronapandemien.
Problem:
Begrensede til ingen grunnleggende tjenester i et lokalsamfunn med rike oljereserver
Bakgrunn:
- Borgerkrig siden 2013
- Nummer 186 av 189 land på Human Development Index 2019
- Nest nederst på Transparency Internationals korrupsjonsindex
- Olje står for 98 % av landets inntekter
Krav:
- Grunnleggende helsetjenester
- Utdanning
- Rent vann
- Bedre veier
- Kartlegging av miljøødeleggelser
- Strøm
Resultat:
Intensjonsavtale om overføring av 3 % av oljeinntektene fra oljeselskap og sentrale myndigheter. Avtalen inneholder:
- Tilgang til helsetjenester
- Tilgang til rent vann.
- Kartlegging av miljøkonsekvensene av oljeproduksjonen
- Lokale arbeidsplasser for ungdom.
Relevant lovverk:
- The Petroleum Act 2012
- The Petroleum Revenue Management Act 2013