Krigen som fortsatt dreper
I hele sitt liv har Nhung (13) bodd side om side med eksplosiver. I dag leker hun trygt i hagen og kan gå til skolen uten å være redd.
På denne tiden av året er det varmt og regnfullt i landsbyen A Dot, midt i Vietnam. I dette fattige området får man umiddelbart et inntrykk av ro og harmoni. Men det forandres brått når man hører historiene herfra. Fortellinger om mennesker som har levd tett på en 50 år gammel, livsfarlig trussel i bakken.
Jeg var redd før, og det var ofte jeg ikke turte å gå ut
- Nhung (13)
Nhung forteller at hun verken fikk lov til å leke i hagen eller bli med bestefaren sin, Loc, på jordene der han jobber. Sjansen for å tråkke på en mine eller andre eksplosiver som lå igjen etter krigen var for stor.
Rester fra Vietnamkrigen
Under Vietnamkrigen på 60- og 70-tallet, slapp amerikanske bombefly over 400.000 tonn klasebomber over store deler av Vietnam. I tillegg ble det lagt ut miner fra begge parter. Her, hvor kampene stod som hardest, vokste bestefaren til Nhung opp.
Jeg tråkket på en udetonert klasebombe som 16-åring, og har fortsatt store smerter på grunn av metallbiter som sitter igjen i kroppen. Noen år senere tråkket søsteren min på en mine og måtte amputere benet. Hun døde få år etter. Også tanten min ble skadd av en eksplosiv, og selv om hun levde lenge, slet hun med sterke smerter i armen
- Ra Pat Loc (63), bestefaren til Nhung
Etter ulykken ble det vanskeligere for Loc å jobbe på gården. Ikke bare ble kroppen skadet i eksplosjonen, han var også veldig redd for at det skulle skje igjen. De helsemessige utfordringene gjorde at alle drømmen hans for fremtiden ble lagt i grus, og med det muligheten til å løfte seg ut av fattigdom. 50 år senere bor Loc fortsatt i den samme lille landsbyen med sin kone og fire barnebarn. De voksne barna ble tvunget til å flytte sørover i landet for å jobbe.
Et lite feiltrinn kan være katastrofalt
Det er lett å forstå hvorfor Loc var redd for barnebarna. Det var et stort ansvar å passe på de små barna med store mengder eksplosiver rett utenfor døren. Ett lite feiltrinn kan utløse gamle eksplosiver, enten det er på vei til skolen, under en lek i hagen, på rismarkene eller på beitet med dyra. Klasebomber kan se ut som fristende, små tennisballer og landminer er noe man ikke ser før de tråkkes på. En eksplosjon kan drepe og lemleste, og barn er spesielt sårbare.
Dette er bakgrunnen for at Norsk Folkehjelp jobber i Vietnam. Helt siden 2008 har lokalt ansatte ryddet skoler, hager, jorder, veier og skogholt for eksplosiver. Hvert år finner og fjerner vi hundrevis av eksplosiver som fortsatt ligger igjen etter Vietnamkrigen, og utgjør en konstant trussel for familier.
Do Thi Thanh Nhan er leder av Norsk Folkehjelps ryddearbeid i provinsen.
Bare i den lille hagen til Loc og Nhung fant vi over 50 eksplosiver tidligere i år
- Do Thi Thanh Nhan
Selv om det nå er ryddet i denne landsbyen, er det fortsatt mange områder som gjenstår, og mange mennesker lever fortsatt med frykten for eksplosiver.
En ny hverdag i landsbyen A Dot
For Nhung, Loc og resten av familien har oppryddingen forandret livet. Bekymringene er færre og livskvaliteten er forbedret. Barna kan endelig leke ute, være med bestefar Loc på jordene og gå til skolen uten å være i fare for å tråkke på noe som eksploderer. Endelig har de gitt slipp på frykten som har fulgt dem så lenge.
Alle som bor her var så glade da det lokale teamet fra Norsk Folkehjelp fullførte ryddearbeidet. Nå kan vi spille fotball i hagen, gjete bøfler og dyrke jorda uten frykt for eksplosjoner
- Nhung (13)
Ikke minst gleder Nhung seg over at hun og vennene kan leke gjemsel ute for første gang i livet.
En gave som redder liv
Det koster 20 kroner å rydde én meter skolevei fri for landminer.
Norsk Folkehjelp arbeider for å trygge områder der folk bor, lever, leker og jobber. Minerydding er en forutsetning for at et krigsherjet land kan bygges opp igjen og for langsiktig utvikling.
Du kan bidra til å gi flere barn i Vietnam en trygg skolevei ved å kjøpe en symbolske gave.
Kjøp en minefri skolevei i gave til familien, venner eller kollegaer. Hvor mange meter du ønsker å kjøpe bestemmer du selv, og du får tilsendt et kort (digitalt eller fysisk) som du kan gi bort.
Hjelp oss å rydde eksplosiver, sammen redder vi liv!