«Walk & talk»
«Walk & talk» er et tiltak Norsk Folkehjelp i Bodø startet opp med i mars 2020 for å gi innvandrere et tilbud om å snakke norsk og samtidig få god informasjon om korona. Tiltaket går ut på å kople en norsktalende turvenn sammen med en innvandrer som ønsker å bli bedre i å snakke norsk, og at disse to går tur og utforsker nærmiljøet sammen.
For tiden har vi 17 turpar som går tur sammen. De snakker sammen, og snakker mye om korona. Enkelt opplegg, men mange positive konsekvenser for begge som deltar.
Vanligvis er det kun to personer som går på tur sammen, men av og til samles flere på en fellestur.
Siste fellestur gikk til Saltstraumen, noen mil sør for Bodø – verdens sterkeste malstrøm og et fantastisk fiskeeldorado med muligheter for tur og naturopplevelser. Her opplevde deltakerne Bodøområdet på sitt vakreste, de fikk prøve fiskestangen og ruslet rundt i området. Nydelig vær, men ingen fikk fisk. Neste gang må vi legge turen opp etter straumens bevegelser. (flo/fjære).
Et viktig poeng med «Walk & talk» er at det er mange norsktalende sammen med innvandrerne. Vi ønsker ikke egne opplegg for utlendinger og egne opplegg for oss som alltid har bodd her. Som en av våre deltakere sa: «I Bodø bor det 10 prosent innvandrere, og 90 prosent som er født i Norge. Da bør vi helst være 1 innvandrer sammen med 9 norskfødte hvis det skal kalles integrering» Og…. «Vi er alltid sammen med andre innvandrere - på skolen, på arbeidstrening, i egne leilighetsbygg, og på turer som arrangeres. Vi vil heller være med på vanlige aktiviteter hvor vi treffer norskfødte.» På turen til I Saltstraumen deltok 22 personer, halvparten var norskfødte. Da blir det god kjemi, gode samtaler og det dannes nye bekjentskap. Et annet viktig prinsipp er at vi alltid snakker norsk sammen, selv til de som ikke forstår mye.
Opplegget med «Walk & talk» var ikke planlagt, men kom i gang i mars 2020 fordi den omfattende språkkafeen som Norsk Folkehjelp driver på biblioteket, ble stengt over natta. Da måtte vi jo finne en ny måte å ha kontakt og snakke sammen på. Mange innvandrere ble sittende helt alene med sine tanker og trengte noen å være sammen med. Å gå tur og være ute, var den eneste muligheten vi hadde. Og det er blitt en større suksess enn vi hadde våget å tro. Innvandrerne får en person å snakke med og får veldig god norsktrening og den norsktalende lærer om et nytt land og ny kultur. De to blir godt kjent med hverandre. De bestemmer sammen hvordan de vil legge opp turene sine, og hvor ofte de skal gå tur. Noen går tur på stranda, andre på fjelltopper, noen jogger sammen og andre spaserer i byen. Alle orienteres om Koronasituasjonen i Bodø, noen lærer å koke bålkaffe, noen går turorientering, noen går stolpejakt, noen diskuterer litteratur, andre får tips om hvor det finnes lokaler til bryllup, eller info om et sykkelkurs som skal gjennomføres.
En viktig del av prosjektet er facebooksiden «Språkkafeen – Korona» hvor det legges ut informasjon om Korona i Bodø, og ulike tilbud om aktiviteter.
I løpet av sommeren blir det flere opplevelsesrike turer sammen - besøk til grafiker Are Andreassen på den lille øya Fleinvær, besøk på hytta til en av turvertene, kanskje en tur til Mjelle som Terje Nilsen har skrevet så vakkert om, og helt sikkert en tur til kulturområdet Bodøsjøen med besøk på det nye Jektefartsmuseet. Og soppkurs over to lørdager i september. I september er det også 7-toppstur i Bodø – en lang tradisjon med tusenvis av deltakere. Der skal vi synes. Saniteten i lokallaget er også med, deltar på turene og lager kurs.
Tiltaket er finansiert av IMDI og vil gå ut oktober. Da vet vi ikke helt om vi skal fortsette, eller gå tilbake til den gamle kafemodellen. Helst vil vi gjøre begge deler. Det vil kreve mange frivillige og litt mer penger, men så langt har vi hatt tilgang på folk som synes dette er en hyggelig aktivitet, og vi har fått økonomisk støtte fra kommunen, fra stiftelsen Dam, fra Norsk Folkehjelp og fra fylkeskommunen når vi har søkt om det.