Viktige grep for beredskap og inkludering i SVs alternative statsbudsjett
SV gjør flere viktige grep med å øke antall kvoteflyktninger, styrke de frivillige beredskapsorganisasjonene og styrke jobbsjansen i sitt alternative statsbudsjett, mener Norsk Folkehjelp.
Rausere flyktningpolitikk
SV bidrar til å dytte budsjettet i riktig retning, og det er en rekke positive ting å løfte opp her. I en verden med stadig flere på flukt mente vi at det var et steg i feil retning når regjeringen foreslo å redusere antall kvoteflyktninger Norge tar imot fra 3000 til 2000. SV vil øke dette til 5000, helt i tråd med FNs anbefalinger. Det er dette vi også har bedt om tidligere.
I en tid med større behov for internasjonal solidaritet er det problematisk at vi ber land som Italia, Hellas og Spania bære byrden alene med en økende strøm av migranter. Krigen i Ukraina skygger over alle de andre konfliktene i mediene, men andre konflikter tar ikke pauser av den grunn. Det er viktig at vi jobber mot en forskjellsbehandling, og Norge må være sitt ansvar bevisst! De 100 asylsøkerne SV mener vi skal hente fra Sør Europa er et lite steg i riktig retning.
Norge som et velferdssamfunn og et av verdens rikeste land kan ikke være bekjent av de ekstremt lave satsene man har hatt på støtte til flyktninger på mottak. Selv etter en dobling slik SV foreslår er det et stykke igjen til vi er på et anstendig nivå, men igjen et steg i riktig retning.
Vil styrke lokal beredskap
På justisfeltet har SV foreslått å øke støtten til de frivillige beredskapsorganisasjonene med 15 millioner.
-SV viser at de ser viktigheten av de frivillige ressursene i redningstjenesten. Behovet er enda større, men dette er en viktig prioritering i krisetider, sier Jonas Vikran Hagen, seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.
Det er over ti år siden sist tilskuddet til beredskapsorganisasjonene økte, og Vikran Hagen mener det er på høy tid at det satses på dette feltet:
-Frivilligheten sørger for god lokal beredskap over hele landet, og har vært avgjørende i håndteringen av de store krisene det siste tiåret. Samtidig har de opplevd en massiv økning i antall oppdrag. Det er helt nødvendig å styrke disse ressursene for at vi skal greie å håndtere morgendagens utfordringer, sier han.
Inkluderende arbeidsliv
Veien til fast og varig tilknytting til arbeidslivet kan være lang, og hindringene på veien kan variere like mye som mangfoldet blant flyktningene som kommer til Norge. Norsk Folkehjelp sin likestillingssatsing samarbeider med flere Jobbsjanser i hele landet. Vi ser hvor stor forskjell deltakelse på Jobbsjansen kan ha for lengeværende innvandrerkvinner. Et forkorta kvalifiseringsløp (intorduksjonsordninga) passer ikke alle personene som må flykte fra Ukraina. Det er mange kvinner som er blant flyktningene, og det er viktig å ha en beredskap på å tilby tilpassa opplæring. Det er derfor bra at SV ønsker å styrke Jobbsjansen med 100 plasser.
Det er lett å snakke i festtaler om frivillighet, men frivillighet koster og krever tilrettelegging, oppføling og kvalitetssikring. Direkte tilskudd til vårt inkluderingsarbeid gjør at vi kan bistå våre lokallag i inkluderingsarbeidet som gjøres lokalt i hele landet.
At SV foreslår å øke potten til spesielle rettshjelpstiltak, at de øker potten for tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer, oppjusterer inntektsgrensen for fri rettshjelp og øker støtten til nasjonalt kompetansemiljø innen hatkrim I politiet, er alle eksempler på en retning hvor tilgang til juridisk bistand og kampen mot hat og rasisme blir prioritert.