Verdens humanitære dag: Møt Angelina!
19. august er Verdens humanitære dag. Dagen var opprinnelig til minne om de 22 som ble drept i et bombeangrep mot Canal hotell i Bagdad, 19. august 2003. I 2009 formaliserte FN markeringen som Verdens humanitære dag.
Vi i Norsk Folkehjelp er stolte over alle våre ansatte og partnere som har dedikert sine liv til å hjelpe noen av verdens mest sårbare med livsviktig støtte og beskyttelse.
I år hyller vi alle disse som jobber med humanitært arbeid som er virkelighetens helter og vi vil gjerne presentere dere for en av dem, fra vår partnerorganisasjon ACSS i Sør-Sudan.
Mitt navn er Angelina Chigaithuoth Ban. Jeg jobber for Active Citizen South Sudan (ACSS) som er en nasjonal rettighetsbasert, ikkevoldelig og ungdomsledet organisasjon.
Vi engasjerer folk til å bidra i beslutningsprosesser for nasjonale temaer, menneskerettigheter, demokratisk styre og utvikling.
Gjennom koronapandemien har jeg og mine medarbeidere jobbet med et prosjekt som skal fremme bevisstgjøring og forebygge smitte i Luri fylke som ligger i delstaten Central Equitoria State. Ved hjelp av en vogn med påmonterte høyttalere og dør-til-dør-kampanjer reiste ACSS rundt for å informere om Covid-19. De laget også radioprogrammer til tross for nedstengningen, der de i tillegg til covid-19, kringkastet informasjon om likestilling, hvordan forhindre kjønnsbasert vold under pandemien, grunnleggende menneskerettigheter og kamp mot feider mellom ulike folkegrupper.
Jeg er klar over at jeg, ved å drive lokalt arbeid under pandemien, utsetter meg selv for smittefare. I tillegg til at vi bruker beskyttelsesutstyr og konstant vasker hendene våre, blir vi også, men støtte fra Norsk Folkehjelp, testet for Covid-19 hver annen måned. Min motivasjon til å fortsette arbeidet til tross for risikoen er for å sikre at mitt lokalsamfunn, der folk lever i overfylte leirer for internflyktninger, er utstyrt med informasjon som forebygger koronasmitte. Et sykdomsutbrudd her ville vært katastrofalt på grunn av mangel på vann og sanitæranlegg og mangel på tilgang til helsetjenester.