Velkommen til instruktørsamling 2021
Bli med på årets faglige høydepunkt for alle instruktører i Norsk Folkehjelp.
Tid og sted
Samlingen skjer på Gjøvik 26.-28. november. Programmet starter med middag klokken 20:00 fredag, og avsluttes med lunsj klokken 12:00 søndag.
Samlingen er på Quality Strand hotell på Gjøvik. Det blir satt opp egen buss fra Gardermoen, og tidspunktet for denne kommer senere.
Smittevern
Vi vurderer smittesituasjonen fortløpende, og ber deltakerne ta høyde for at det kan skje endringer rundt arrangementet.
Program
I tillegg til spennende workshops, blir det også en gjennomgang av: reviderte og nye utdanningsplaner, Norsk Folkehjelps nye e-læringsplattform og droner i redningstjenesten.
Workshops
Deltakere på akutthjelper instruktørsamling kan ikke melde seg på noen av de andre workshopene. De tre andre workshopene gjør det mulig å velge to alternativer:
Akutthjelper instruktøropplæring (8 timer)
Vi nærmer oss en større utrulling av akutthjelperordningen, og til det trenger vi instruktører! Hvis du som godkjent instruktør i førstehjelpskurs for mannskaper/kvalifisert nivå førstehjelp vil være med å utdanne nye akutthjelpere, så er dette kurset du må ta.
Mesteparten av kurset består av simulering og ferdighetstrening, og som en del av sluttfasen i prosjektet vil det opprettes et fond hvor lokallagene får utbetalt 5.000-7.500 kroner for gjennomført kurs, basert på antall deltakere.
Denne delen av instruktørsamlingen kommer også til å være åpen for instruktører fra Redningsselskapet og Røde Kors. Etter kurset vil du selv være utdannet akutthjelper, med kompetanse til å kjøre akutthjelperkurs i eget lokallag. I tillegg får du med kursplan.
Hypotermi instruktøropplæring (4 timer)
Nedkjøling (hypotermi) er en overhengende trussel for alle pasienter vi møter i redningstjenesten.
Derfor er det viktig med en standardisert og effektiv tilnærming for å forebygge og behandle nedkjøling. Vi har laget en opplæring for lokallagene som er berammet til tre klokketimer, slik at det er velegnet for en temakveld. Opplegget skal i sin helhet gjennomføres ute.
Det gjøres oppmerksom på at workshopen er åpen for alle deltakere, men at det kun er de lagene som ikke allerede har mottatt utstyr som får dette etter denne workshopen.
Bratt og glatt instruktøropplæring (4 timer)
Denne satsingen skal gjøre Norsk Folkehjelps mannskaper i stand til å utføre søk- og redningsarbeid i utfordrende terreng tryggere og mer effektivt. I første omgang gis 20 lokallag muligheten til å få egen opplæringsansvarlig i aktuelle redningsmetoder.
Lagene får i tillegg til kompetansen, også det nødvendige utstyret for å drive bratt og glatt redning. Instruktørsamlingen er første mulighet lokallagene har til å sikre seg egen opplæringsansvarlig og utstyr. Plass på denne workshopen blir tildelt etter søknad, og seleksjon gjøres primært basert på geografisk spredning.
For å kunne bli lagets opplæringsansvarlig er det ønskelig at vedkommende har noe grunnleggende innsikt/kjennskap til klatring. Et godt utgangspunkt kan være at vedkommende har brattkort, men det er ikke et krav. Ved påmelding til instruktørsamlingen må deltakerne notere om de er blitt valgt av sitt styre til å bli laget opplæringsansvarlig.
Vannredning (4 timer)
En intro til Fagkurs elv og sjø med noen øvelser i Hunnselva/Mjøsa.
Fagkurs elv og sjø er et helt nytt kurs i Norsk Folkehjelp. Kurset skal gjøre mannskaper i bedre i stand til å ivareta sikkerheten ved søk i og ved elv og sjø. Det vil bli en kort gjennomgang av fagkurset, sikkerhet ved elvekanten og utstyr. Deltakerne vil også lære å bruke kasteline. Dersom det er nok vann i elva, kan vi gi en demonstrasjon av kastelineredning, pendelredning og enkle redningsteknikker fra land.
Pedagogikk og undervisning (4 timer)
Som instruktør er det viktig å ha grunnleggende kunnskaper om pedagogikk og undervisningslære. Dette er kunnskaper som vil gjøre lettere for deg som instruktør å formidle den kompetansen deltagerne trenger, slik at de har et stødig grunnlag som de kan bygge videre på.
Workshopen vil ta i bruk praktiske eksempler underbygget av teori og forskning som skal belyse ulike tilnærminger til undervisning. Dette vil vi gjøre ved å ta utgangspunkt i pedagogiske metoder som vil være nyttige å ha kjennskap til for deg som instruktør. I tillegg vil vi legge opp til deltagelse fra dere som deltar for å gi dere hands-on erfaring med ulike undervisningsformer.
Workshopen vil være utarbeidet for de som ønsker helt grunnleggende innføring i pedagogikk og undervisningsformer.
Påmelding
Påmeldingen er nå stengt.