Valg engasjerer
De siste fem årene har Norsk Folkehjelp i Bodø drevet en språkkafé for internasjonale studenter, arbeidsinnvandrere og flyktninger. Kommunen har ca. ti prosent innvandrere av en befolkning på ca. 50 000.
De siste fem årene har Norsk Folkehjelp i Bodø drevet en språkkafé for internasjonale studenter, arbeidsinnvandrere og flyktninger. Kommunen har ca. ti prosent innvandrere av en befolkning på ca. 50 000.
Vanligvis er Språkkafeen åpen annenhver lørdag, men korona har hindret normal drift det siste året. Spenningen var derfor stor da kafeen startet opp igjen etter sommeren med et møte om stortingsvalget. Hvem bryr seg om et norsk parlamentsvalg? Hvor mange ville komme? I årenes løp har Språkkafeen erfart et oppmøte på alt fra fem til 40 deltakere.
Men valg engasjerer! Mange av kafeens brukere er svært opptatt av politikk og demokrati. Til valgkafeen i slutten av august kom det 17 innvandrere fra Eritrea, Latvia, Slovakia, Somalia, Sudan, Syria og Tyrkia. Flere av dem var politisk aktive i sine respektive hjemland før de kom til Norge. De politiske partiene var invitert, seks møtte opp: Ap, Høyre, KrF, MDG, SV og Venstre. Det ble en positiv og livlig dialog. Tema var primært demokrati i Norge og i deres egne hjemland, men partiene fikk også presentere seg med et par hovedsaker hver.
Viktigst var at innvandrerne selv, for én gangs skyld, fikk sette dagsorden om hva de er mest opptatt av. Ved ett av bordene oppstod en interessant diskusjon om kommunisme, ved et annet bord en samtale om hva partienes ulike miljøtiltak ville koste for den enkelte innbygger. Mange ønsket en ny regjering i Norge. Men først og fremst stod begrepet demokrati i sentrum – det var jo i stor grad demokrati deltakerne hadde savnet i sine hjemland. De drøftet hvorfor demokrati er viktig, hva ytringsfrihet og stemmerett innebærer for den enkelte. Norsk Folkehjelp Bodø arrangerte også valgkafé før stortingsvalget i 2017 og kommunevalget i 2019.
Språkkafeen praktiserer ingen påmelding, her skal det være mest mulig som på en vanlig kafé – du kommer hvis du har tid og lyst. Språkopplæringen foregår i små samtalegrupper med to nordmenn og fire tilflyttere rundt et bord. De norsktalende har ansvar for at samtalen flyter godt og sakte nok til at alle kan følge med. Her er det bare lov å snakke norsk! Det er alltid bare ett tema pr. gang, og hjelpemidlene kan være språkark, aviser og Quiz.
Språkkafeens mål er at innvandrere skal få praktisere og forbedre sine norskkunnskaper. Kafeen bygger på prinsippet om likeverd: Her er det ikke dere og oss, men vi. Et nytt språk lærer vi mennesker best gjennom felles opplevelser og en enkel innføring i det nye landets levesett og kultur. Erfarne og nysgjerrige språkverter som gjerne vil bli kjent med sine nye medborgere i Bodø, sørger for at deltakerne både får tid til å stille spørsmål og dele av sine egne erfaringer. Det må alltid være mange nok norsktalende til stede, og noen av språkvertene har vært med helt fra starten. For dem er belønningen at de etter hvert har tilegnet seg stor kunnskap om mange ulike land.
Men som en av deltakerne sa: – Ingen blir integrert av å delta på arrangementer som bare er for flyktninger eller andre innvandrere! Hvorfor skal jeg dra på fisketur med folk fra Afrika og Midtøsten? Hva kan de om torsk og skrei fra Lofoten eller om de norske sjøvettreglene? Språkkafeen tok dette til følge og arrangerte en svært vellykket fisketur med ti innvandrere og ti norske språkverter.
– Vår metode er i bunn og grunn ganske enkel, men den fungerer godt. Det enkle er ofte det beste, sier Kirsten Hasvoll, primus motor for Språkkafeen i Bodø. – En valgkafé gir våre innvandrere en unik mulighet til å snakke direkte med norske lokalpolitikere. Dette setter de stor pris på. Våre politikere burde kjenne sin besøkelsestid og komme regelmessig på besøk til oss, bare for å ta en prat over kaffekoppen og bli kjent med våre nye landsmenn. Samtlige partier snakker jo både ofte og mye om denne befolkningsgruppen, men kun få politikere snakker med dem, sier Kirsten.