– Utfordringene er større enn turister på stiletthæler i fjellet
De fleste oppdragene for den norske redningstjenesten er knyttet til søk og redning av sårbare grupper.
– De lager ikke store overskrifter i avisene. De har ingen aktører som tjener penger på dem, og som kan bidra til redningstjenesten. De er vårt felles ansvar. Og de fortjener minst like god redningstjeneste som turistene, sier Erlend Aarsæther, nestleder i organisasjonsavdelingen i Norsk Folkehjelp.
Demente og mennesker i livskrise
Beredskapssatsingen som har skjedd siden 2011 har i liten grad truffet redningstjenestens største ressurs – de frivillige – som årlig opplever en vekst i antall oppdrag.
De siste årene har det vært stort fokus rundt utfordringene ved våre største turistattraksjoner, men problemene er både større og flere enn akkurat turismen.
– Frem mot 2030 vil antallet mennesker i Norge med demens nesten dobles. Bare den siste uken har mitt eget lokallag rykket ut på to leteaksjoner etter personer med demens. Den ene ble funnet i god behold. Den andre var dessverre omkommet, sier Aarsæther.
De frivillige redningsmannskapene leter også stadig oftere etter mennesker i livskrise.
– Faktum er at de fleste av oss kjenner til noen som har tatt sitt eget liv, eller som har gjort et selvmordsforsøk. Det er et enormt samfunnsproblem som også i høy grad treffer redningstjenesten, sier Aarsæther.
– Vi kjenner disse problemene tett og nært. Vi vet verdien av at redningstjenesten kan løse disse oppdragene så raskt og effektivt som mulig, sier han.
– Vi kan ikke kjøpe billigste variant
Norsk Folkehjelp har tre krav til politikerne som de mener vil gi en redningstjenesten i Norge som er rustet for å takle disse utfordringene: Å sikre gratis bruk av nødnett, fritak for engangsavgift på redningskjøretøy og økt grunnstøtte.
I andre land er tiltak som fjerning av engangsavgift på redningsbiler innført med suksess.
– Vi kan ikke risikere at utstyret svikter når noens liv står på spill. Vi kan ikke kjøpe billigste variant. Vi trenger derfor at kostnadene til å anskaffe nytt utstyr går ned. Å fjerne engangsavgift på redningskjøretøyer ville hatt stor betydning for de frivillige i redningstjenesten, og dermed de som trenger hjelp, sier Aarsæther.
Han påpeker viktigheten av at de frivillige kan bruke tiden på å trene, i stedet for å samle inn penger til nytt utstyr:
– Våre ressurser skal alltid stille opp uten lønn. Men vi er som samfunn avhengig av at de frivillige i redningstjenesten kan trenes og utstyres slik at de kan få være det de skal være; ulønnende profesjonelle.