Ut på tur, aldri sur!
Søndag 17. januar greide ikke Oslo-kulda skremme vekk verken barn eller voksne fra Frognerparken. En stor gruppe kvinner gikk i rask marsjfart fra Sagene til parken under taktfast ledelse av Betzy Alexandra Kjelsberg Thangstad.
Tekst og foto: Inger Sandberg
Ved Sinnataggen ble vi møtt av selveste ordføreren i Oslo med favnen full av blomster. – Betzy, i dag er du Oslos hverdagshelt! Som ordfører besluttet jeg i fjor at vi nå jevnlig vil hedre hverdagsheltene gjennom deres store frivillige innsats her i byen, og i dag er det din tur. Innbyggerne våre skal vite at vi politikere setter stor pris på det dere gjør, og ditt initiativ Folketur er et tiltak som bidrar til å gjøre Oslo til en rausere og mer inkluderende by. Gratulerer og tusen takk!
Som nestleder i lokallaget Norsk Folkehjelp Kristiania dro Betzy i gang Folketur i fjor. Et par søndager i måneden møtes kvinner fra laget og tilflyttede kvinner fra andre land. Målet er å kombinere to timers fottur med å snakke norsk og samtidig få vite mer om Oslo. Folketur er støttet av Stiftelsen Dam og er et samarbeid med Norsk Folkehjelp.
Betzy (55) vokste opp i Nederland og Belgia. Hun har hovedfag i medievitenskap fra Universitetet i Bergen, og flyttet til Oslo i 1997. Betzy har bred yrkeserfaring fra det private næringslivet, fra tidsskriftet Blikk og fra Norsk Folkehjelp. Restaurantbransjen og Bellona har hun også sneiet innom, nå jobber hun i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.
Dørstokkmila kan som kjent være høy for oss alle, jeg liker ikke så godt å gå tur alene.
– Da jeg begynte i et årsvikariat i Norsk Folkehjelp i 2017, visste jeg at organisasjonen er en bra merkevare. Men jeg visste lite om bredden i arbeidet, og særlig ikke omfanget av den frivillige innsatsen. Jeg likte meg så godt i Norsk Folkehjelp, det ga meg nesten en familiefølelse å jobbe der! Denne ånden av solidaritet tiltaler meg, også det å se hvordan det nasjonale og det internasjonale henger sammen. Jeg ble kjent med flere av lokallagene da jeg jobbet på hovedkontoret.
– Ideen til Folketur fikk jeg fordi jeg gjerne ville mer ut på tur selv. Dørstokkmila kan som kjent være høy for oss alle, jeg liker ikke så godt å gå tur alene. Da slo det meg at dette var en god idé. Vi kommer oss ut og går, samtidig er det effektiv norsktrening. Nå kaller vi det vandrende språkkafé. Mange av deltakerne er ikke i jobb ennå, og på grunn av korona falt en del av tilbudene til målgruppen bort i fjor. Jeg liker å treffe folk, og disse turene skaper glede begge veier. Vi prøver å gå fort, turene våre skal være bra for fysikken også. Dette er et rent overskuddsprosjekt med vinn-vinn for alle parter!
– Frivillig arbeid betyr utrolig mye både i hovedstaden vår og i landet for øvrig. Nordmenn er kjent for en utbredt dugnadskultur, og jeg tror det er sant at vår frivillige innsats bidrar til å gjøre Oslo en liten dose rausere og mer inkluderende. Hvis vi i de frivillige organisasjonene greier å synliggjøre bedre hva vi driver med, vil flere politikere enn Marianne Borgen kunne få øynene opp for den store betydningen frivillig innsats kan ha i enkeltmenneskers liv. Det er flott at regjeringen nylig har sendt ut et høringsforslag om ulike stimuleringsordninger for idrett og frivillighet, sier Betzy.
Som byens ordfører må jeg vite hva dere synes er både bra og dårlig med det å bo her i Oslo.
– Vi politikere må lytte
Marianne Borgen mener at folk i politiske maktposisjoner må lære seg å bruke ørene og lytte nedover på sine egne innbyggere. – Som byens ordfører må jeg vite hva dere synes er både bra og dårlig med det å bo her i Oslo. Under korona har jeg sett enda klarere hvor viktig frivilligheten er for at byen skal funke best mulig for alle innbyggerne våre. Frivillig arbeid er ofte usynlig for andre enn deltakerne.
Marianne Borgen tror ti måneder med korona har lært oss mye om at ingen tåler å stå alene. – Samfunnet vårt er avhengig av tillit mellom folk. Jeg er bekymret for ulikheten mellom fattig og rik, som har økt under korona. Det uroer meg dypt at korona har skapt så mange arbeidsledige, vi må inderlig håpe dette bare er midlertidig. Mitt største ønske for 2021 er at vaksinen vil virke, og at vi snart kan åpne opp igjen alle nedstengte restauranter, konsertsaler, kinoer, teatre og museer i den fine byen vår, sier Borgen.