Ungdommer fra Stord møtte makteliten i Oslo: – Det var en bra tur, men jeg håper ikke dette er slutten for saken vår
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Sunnhordland leverte over 200 underskrifter til helsepolitisk talsperson i SV Marian Hussein.
Denne helgen var tre ungdommer fra Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom Sunnhordland i Oslo etter å ha vunnet en konkurranse om å samle inn flest underskrifter for å sikre papirløse migranter helsehjelp. Loza Yemane (16), Gabriella Rumenova Angelova (14) og Mustafa Batatho (14) representerte lokallaget, men det var ikke «pleasure» som var på deres agenda, dette handlet om «business».
LES OGSÅ: Slåss om å få være med på leksehjelp: – Vi får enormt mange positive tilbakemeldinger
Kampsak for ungdommen
Asyl og flyktningpolitikk har vært et av Solidaritetsungdoms hovedarbeidsområder i en årrekke, og i 2023 vedtok ungdommene at en solidarisk flyktningpolitikk også skulle være deres hovedkampanje for året.
Solidaritetsungdom mener at Norge bør behandle alle flyktninger rettferdig, men at dagens politikk er uheldig og mangelfull. Én gruppe som er særlig utsatt er papirløse migranter. Drøyt 18.000 papirløse oppholder seg i Norge, de har svært få rettigheter og har blant annet ikke rett på helsehjelp.
Solidaritetsungdom over hele landet har det siste året jobbet med å samle inn underskrifter i sine lokalsamfunn med krav om at papirløse migranter skal få tilgang på helsehjelp på lik linje med resten av befolkningen. Det var Solidaritetsungdom Sunnhordland som gikk av med seieren etter å ha samlet inn over 200 underskrifter.
LES OGSÅ: Yemanedagen 2024:Vi krever bedre rettigheter for papirløse!
Lobbet for papirløses rettigheter
I Oslo hadde Loza, Gabriella og Mustafa en svært produktiv dag. Her hadde de blant annet en god dialog med generalsekretær i Norsk Folkehjelp Raymond Johansen om hvordan organisasjonen kan gjøre saken om papirløses rettigheter mer kjent. De møtte også SV-politiker Omar Samy Gamal på Oslo Rådhus.
– Vi sier at alle mennesker skal ha rett på helt grunnleggende helsehjelp. I dag i Norge er det veldig mange som ikke får det, rett og slett fordi de ikke har et papir. Det skal ikke være basert på et papir om du får grunnleggende helsehjelp, sa Gamal i møte med ungdommene.
Gamal sa videre at dette er en sak som er viktig for SV, og at de skal jobbe med dette lokalt. Samtidig utfordret han politikerne på Stord til å gjøre det samme.
– Så må vi sammen utfordre staten til å ta det ansvaret de har. Det handler om helt grunnleggende menneskerettigheter, understreket Gamal.
Ungdommene besøkte også Stortinget for å overrekke alle overskriftene til nestleder i SV og helsepolitisk talsperson Marian Hussein, som takket stort for innsatsen.
– Vi må jobbe sammen videre for å sikre helsehjelp for papirløse, sa Hussein.
Myndighetene trenger en dytt
I tillegg til å skape stort engasjement blant politikerne ble Loza, Gabriella og Mustafa intervjuet av avisa Sunnhordland etter Oslovisitten. Til avisa fortalte Mustafa at det var bra at de fikk snakket ordentlig med politikerne om saken.
– Det var en bra tur, men jeg håper ikke dette er slutten for saken vår, følger Loza opp. Hun understreker at dette er en sak som har foregått i flere år og at det er klart at Norge og regjeringen kan gjøre noe med saken, men at de trenger en liten dytt.
Gabriella legger til at det er utrolig viktig at vanlige folk også tar til handling.
– Dette er en sak som må bli tatt opp og få den oppmerksomheten den fortjener.