To måneder med nasjonalstreik og protester i Colombia
Den nesten to måneder lange nasjonale streiken, som startet 28. april, ser ut til å ha endret opinionen i Colombia.
Gjennom flere tiår har myndighetene i Colombia forsøkt å stigmatisere fredelige streiker og protester ved å beskylde dem for å være tilknyttet til, og ledet av, voldelige grupper. Denne gangen aksepterte ikke opinionen regjeringens beskyldninger mot de streikende - og heller ikke den brutale responsen fra regjering, politi og militære styrker. Meningsmålinger viser at 74% av den colombianske befolkningen støtter streiken, og at 77% har en negativ oppfatning av president Duque.
Alle Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner i Colombia deltok aktivt i den nasjonale streiken. Den startet som tilsvar på en skattereform som ville medført 19% avgiftsøkning på en rekke grunnleggende varer og tjenester, som vann, elektrisitet, naturgass, bensin, mel, korn, pasta, salt, melk og kaffe. Streiken ble igangsatt av den nasjonale streikekomiteen, en allianse av nasjonale fagforeningene og sosiale organisasjoner. Tre av våre partnere er aktive i komiteen; Peoples’ Congress, National Agrarian Coordinator (CNA) og National Association of Peasant Reserve Zones (ANZORC).
Protestene fikk støtte fra enormt mange organiserte og uorganiserte mennesker, både i byene, særlig i Cali, Bogotá og Medellín, og på landsbygda. Et bredt utvalg av ulike organisasjoner og grupperinger mobiliserte, både i sosial og geografisk forstand, noe som har resultert i et stort mangfold i krav, alt fra spesifikke lokale til felles nasjonale, og til spenninger mellom sektorer om strategier og prioriteringer. Protestene pågikk i nesten to måneder, men begynte å ebbe ut etter en oppfordring fra streikekomiteen i midten av juni.
Streiken regnes som den største på mange tiår. Parallelt med den enorme folkelige støtten til streiken slo myndighetene hardt ned på protestene, særlig i Cali. Ifølge nasjonale organisasjoner (Temblores og Indepaz) forårsaket politi, militæret eller paramilitære agenter 75 dødsfall. Over 340 mennesker er forsvunnet, 25 tilfeller av seksuelle overgrep er rapporter og over 1600 mennesker ble vilkårlig fengslet.
Menneskerettighetsbruddene vekket internasjonal oppmerksomhet og protester fra mange regjeringer og medier, sivilsamfunn og FN. Den interamerikanske kommisjonen for menneskerettigheter, ICHR, besøkte Colombia tidlig i juni for å samle informasjon og vitnesbyrd fra ulike sektorer for å utarbeide en rapport om situasjonen.
Norsk Folkehjelp understreker at det er viktig at norske myndigheter følger opp funnene i denne rapporten i videre samtaler med colombianske myndigheter og i FNs Sikkerhetsråd.