Store sosiale protester i Colombia
De siste dagene har det vært store protester mot en ny skattereform i flere byer i Colombia. Hærverk utført av enkelte demonstranter har blitt brukt som påskudd av myndighetene til å sette inn hæren og skyte med skarpt mot sivilbefolkning.
Minst 21 er drept, mange er forsvunnet og flere hundre er arrestert. Til tross for at president Iván Duque Márquez har trukket tilbake reformforslaget, fortsetter protestene – mot økende ulikhet, vold og undertrykkelse. Det meldes fortsatt om skyting og trakassering fra politi og militære. I flere av de større byene, som i Bogotá, Cali og Medellin, har regjeringen sendt inn militæret mot demonstrantene. 39000 politi, 7640 militære, 50 helikoptre, 33 droner og 42 pansrede kjøretøy er satt inn.
Protestene startet opprinnelig fordi regjeringen har ønsket å øke skatteinntekter. Folk reagerer på økte inntektsskatter og moms for fattige, arbeidere, bønder og middelklasse, mens de rike og næringslivet slipper unna. Demonstrantene er kritiske til å betale mer til en stat som mangler troverdige tiltak mot økende ulikhet, i tillegg til manglende håndtering av pandemien, som har gitt katastrofale konsekvenser med økt arbeidsløshet og fattigdom. Protestene har bred oppslutning, men hærverk blir kritisert.
Norsk Folkehjelps partnere og andre organisasjoner som deltar i protestene ber det internasjonale samfunn reagere mot den colombianske regjeringens bruk av militære styrker mot demonstranter. De krever jordreform og en økonomisk politikk for sosial rettferdighet, implementering av fredsavtalen, politireform, samt beskyttelse av sosiale ledere og menneskerettighetsforkjempere.
Tidligere President Alvaro Uribe, som forlot senatet i juli 2020 fordi han er under etterforskning for grov korrupsjon, men som likevel anses som en viktig støttespiller for President Duque, uttalte: –Vi støtter soldatenes og politiets rett til å bruke våpen for å forsvare seg selv, folk og eiendom mot de kriminelle handlingene fra vandaler og terrorister.
Da Sikkerhetsrådet møttes for å diskutere situasjonen i Colombia tidligere i april hadde protestene ennå ikke brutt ut. Norsk Folkehjelp leverte innspill fra flere lokale partnere til den norske delegasjonen, og deres budskap kom tydelig frem i Norges innlegg. Blant annet ble beskyttelse av sosiale ledere og menneskerettighetsaktivister trukket frem. Nå må det internasjonale samfunn inkludert Norge gjøre det tydelig at volden og undertrykkelsen mot protestene er totalt uakseptabelt!