Stilte med eget ukrainsk fotballag på Norway Cup
Fotball er mye mer enn bare kampen om seier. For spillerne på Ukraina United er det også en sjanse til å være normal ungdom igjen for en stund.
– Sláva Ukrayíni! Ære til Ukraina! Heróyam sláva! Ære til heltene!
Jubelropet runger over Ekebergsletta, og spenningen er til å ta og føle på når Ukrainas «nasjonallag» Ukraina United stiller i sine gule og blå drakter – klar til kampstart under Norway Cup.
– Det er veldig interessant og gøy. Jeg har bare spilt fotball i én uke. Jeg synes det er spennende, forteller fjorten år gamle Diana Rusanova.
Kjeder seg på mottaket
Rusanova og de andre spillerne på Ukraina United bor på akuttmottaket for ukrainske flyktninger i Kongsberg. Mottaket drives av Frelsesarmeen, og er et av landets største. Om lag 600 mødre, eldre og andre som trenger å bli tatt godt imot i Norge bor her før de bosettes rundt om i hele landet. Siden mottaket åpnet i mars, har Norsk Folkehjelp Kongsberg bidratt med aktiviteter som kulturelle innslag, turer og språkundervisning.
– Vi har slengt oss rundt fra dag én, da vi visste at folk skulle komme. Vi tok kontakt med mottaket, samlet nye frivillige med ukrainsk-kunnskaper og begynte å forberede oss, forteller lederen av lokallaget, Gernot Walter Ernst.
Selv om mottaket selv og andre frivillige organisasjoner tilbyr varierte aktiviteter til beboerne, er det mangel på tilbud til de yngre.
– Vi ser at ungdommene sliter ganske mye, og det finnes ikke alltid riktig tilbud for dem. Barna har begynt på barneskolen etter sommerferien, men ellers er det ingen tilbud i det hele tatt. De kjeder seg, sier Ernst.
Et mentalt pusterom
Det var selskapet «Se folk» og dokumentaristen Ronny Kristoffersen som hadde ideen til å starte et ukrainsk fotballag og sende dem til Norway Cup. Kristoffersen fikk med seg trenerkompisen Herman Berg og Jan Tore Gjendem som til vanlig trener juniorlaget til Kongsberg idrettsforening. Målet er at det ukrainske lagets historie skal bli en dokumentar.
Selskapet kontaktet Norsk Folkehjelp Kongsberg og spurte om de ville bidra til å realisere laget. Mangfoldsansvarlig i lokallaget, Yngvild Kristensen, forteller at de ikke var vanskelige å be, og at de ser at fotballen har en enorm verdi.
– Å spille fotball betyr flere ting. Det er et mentalt pusterom, og gir spillerne en sjanse til å være normale ungdommer igjen. Det er også en fin anledning til å bli kjent med andre, og det er et fint møtepunkt mellom lokalsamfunnet og våre nye ukrainske venner, mener Kristensen.
En døråpner av dimensjoner
For Norsk Folkehjelp Kongsberg er det viktig å være solidarisk i sitt arbeid og i alle sine aktiviteter. Det betyr å gjøre ting sammen med folk, og ikke for folk. Da laget begynte med aktiviteter på mottaket, var noe av det viktigste å inkludere beboerne selv.
Blant dem er ukrainske Haylyna Silifonova, som kom til mottaket i mars. Tre måneder senere flyttet hun til sin egen leilighet i Kongsberg. Men dette var ikke siste gangen hun skulle gå gjennom dørene på mottaket. Hun ble nemlig frivillig i Norsk Folkehjelp – og ikke minst manager for Ukraina United.
Springende langs sidelinja på Ekebergsletta, roper Silifonova kommandoer til laget. En kjapp prat med trenerne, før hun passer på at spillerne på benken får i seg nok vann. For henne har det vært en selvfølge å bli frivillig i Norsk Folkehjelp.
– Det er veldig bra å være frivillig, og det er godt at jeg kan hjelpe det ukrainske folket, sier hun.
Yngvild Kristensen forteller at Silifonova har vært en viktig døråpner.
– Vi hadde ikke klart å få til det vi gjør i dag uten henne. Hun er med på alt, er tolk og gjør at beboerne føler seg trygge. Hun er med på så mye at det nesten er umulig å sette ord på det, bedyrer hun.
– Vi må forene oss
Haylyna Silifonova er ikke den eneste som får kjørt seg under Norway Cup. Med seg som med-manager har hun Sasha Kravchenko, som fremdeles bor på mottaket.
– Jeg har ikke peiling på hvorfor jeg ble manager, ler hun, men legger til at med et tjuetalls ukrainske ungdommer å holde styr på, og trenere med null kompetanse i ukrainsk, så hun at hun kunne bli en viktig ressurs, da hun selv snakker engelsk flytende.
– Jeg må jo også gjøre noe, ellers blir det kjedelig, legger hun til.
Kravchenko er opprinnelig fra Sumy, men har bodd de siste 12 årene i Kyiv. Hun kom alene til Norge en drøy måned før Norway Cup. Hun forteller at det for henne har vært viktig å være frivillig.
– Vi trenger alle hjelp. Ukraina er en stolt nasjon, og vi ukrainere liker ikke å spørre om hjelp. Men det er klart at vi trenger det. Det er viktig at både nordmenn og ukrainere som kan hjelpe gjør en innsats. Det dreier seg om å forene verden mot ondskap.
Jeg ønsker å bli frivillig
Vi vil kontakte deg så fort som mulig.
Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.
Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.