Statsbudsjett 2024: Fortvilende og uklokt at regjeringen ikke vil gjøre mer for atomnedrustning
– Vi må nå slå fast at denne regjeringen har brutt sitt løfte fra Hurdalsplattformen om å øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning. For andre år på rad foreslår de isteden å kutte i bevilgningene til slikt arbeid, sier fungerende generalsekretær Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.
– Det er fortvilende og uklokt at regjeringen heller ikke i statsbudsjettet for 2024 prioriterer innsats for kjernefysisk nedrustning. Vi lever i en tid med dyp bekymring for at Russland kan eskalere krigen mot Ukraina med bruk av atomvåpen, og der trusler om bruk av slike våpen er i ferd med å bli normalisert. Hva skal til for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet igjen får vilje til å satse på kjernefysisk nedrustning, slik de gjorde sist de var i regjering, spør Nergaard.
Allerede i 2022 brukte regjeringen altfor lite på arbeid for kjernefysisk nedrustning. Det salderte budsjettet for 2023 er 20 millioner kroner, og nå vil regjeringen kutte ytterligere, til 14 millioner i 2024. Av dette vil regjeringen sette av 5 millioner kroner til en søknadsordning for norske organisasjoner som arbeider mot atomvåpen. Det blir i så fall en halvering av støttenivået fra 2023 for de norske organisasjonene.
– Totalt 14 millioner på denne posten kan ikke under noen omstendighet omtales som en satsing på kjernefysisk nedrustning. Mange nordmenn er redde for atomvåpentrusselen. Nå hadde de trengt å høre at regjeringen vil gjøre alt den kan for å redusere risiko og bidra til framdrift i kjernefysisk nedrustning, sier Nergaard.
Det er fortvilende og uklokt at regjeringen heller ikke i statsbudsjettet for 2024 prioriterer innsats for kjernefysisk nedrustning
Norsk Folkehjelp tror at situasjonen i Ukraina og Putins atomvåpentrusler brukes som påskudd for å utsette arbeid med kjernefysisk nedrustning på ubestemt tid når det i realiteten er nå slik innsats virkelig trengs.
– Det synes som om regjeringen ikke forstår at det er mulig å både være en lojal NATO-alliert, støtte Ukraina militært og arbeide for kjernefysisk nedrustning samtidig, sier Nergaard.
– Vi kan øke forsvarsbudsjettet. Men vi kan aldri bygge en meningsfylt beredskap som kan beskytte oss mot konsekvensene av bruk av atomvåpen. Det vi ikke kan forberede oss på, det må vi fokusere på å forhindre. Derfor må Norges innsats for kjernefysisk nedrustning økes. Det blir vanskelig, men vi må begynne arbeidet nå. Det blir det nå opp til Stortinget å sikre, sier Nergaard.
For å kunne levere troverdig på Hurdalsplattformens løfte om økt innsats for kjernefysisk nedrustning mener Norsk Folkehjelp regjeringen burde opprettet en egen post på minst 50 millioner kroner på statsbudsjettet for å reetablere og videreutvikle det vellykkede humanitære initiativet på atomvåpen, som ble etablert av den forrige rødgrønne regjeringen i 2013, men forlatt under Erna Solbergs regjeringer.