Til hovedinnhold
Støtt nå

– Skremmende at Norge og Europa står i veien for atomnedrustning i en så farlig tid

150 land, tre av fire land i verden, overholder alle forbudene i FNs atomvåpenforbud fra 2017. Et mindretall på 45 land er imidlertid involvert i handlinger som forbudstraktaten forbyr. Over 70 prosent av disse landene er europeiske, og ett av dem er Norge, viser Nuclear Weapons Ban Monitor, en rapport fra Norsk Folkehjelp som presenterer helt ferske tall for verdens atomvåpenarsenaler og måler framdriften i arbeidet for en verden uten atomvåpen.

NTB m xw4z KFV3 A
Aktivister protesterer mot atomvåpen ved å blokkere inngangen til Volkel flybase i Nederland, 7. august 2023. Foto: Rob Engelaar, ANP/ NTB.

- Dersom vi skal klare å unngå ny testing eller bruk av atomvåpen, må alle land, Norge inkludert, sørge for at all politikk og adferd som ikke er i samsvar med atomvåpenforbudet, opphører, sier Johansen.

Ban Monitor-rapporten setter søkelys på verdens 34 «paraplystater», altså stater som Norge, som omfattes av atommaktenes utvidede kjernefysiske avskrekking. De fleste paraplystater er europeiske land. Ifølge rapporten bærer paraplystatene en stor del av ansvaret for at billioner av dollar pøses inn i atommaktenes utvikling og besittelse av atomvåpen, og for den atomtrusselen som hele verden er tvunget til å leve under.

Alle de 34 paraplystatene bistår eller oppmuntrer til handlinger som er forbudt i henhold til atomvåpenforbudet. Først og fremst fordi de støtter atomvåpendoktriner, som betyr at de støtter besittelse og potensiell bruk av atomvåpen på deres vegne. Mange deltar også i atomvåpen-planlegging og atomangrepsøvelser, bidrar med fly som kan levere atomvåpen, stiller konvensjonelle fly og andre ressurser til rådighet som støtter kjernefysiske styrker, eller bistår med logistikk og teknisk støtte. Noen europeiske land tillater at kommersielle selskaper utvikler, produserer og vedlikeholder nøkkelkomponenter for atomvåpen, eller gir økonomisk bistand til atomvåpenindustrien.

Raymond Johansen 13 small
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.