Sammen er det lettere å skape forandring
Solidaritetsungdom Sunnhordland ble etablert i februar, og de femten medlemmene er allerede sterkt engasjert i arbeid med integrering og antirasisme. – Det er viktig å jobbe for at alle skal inkluderes, uansett hva slags bakgrunn de har, sier Leen Badr.
Tekst: Sissel Fantoft
Susan Abdallah i Norsk Folkehjelp Sunnhordland så behovet for en egen ungdomsgruppe, og tok initiativet til å starte en Solidaritetsungdom-gruppe lokalt.
– Vi fikk mye støtte og oppmuntring fra lokallaget, og god respons fra ungdommene. Vi får stadig nye medlemmer, så det er tydelig at dette er noe flere ønsker å være en del av, sier hun.
Antirasisme er et av temaene som vekker størst engasjement blant ungdommene, og flere av medlemmene i gruppa deltok i en lokal Black Lives Matter-demonstrasjon på Stord i juni.
– Det er veldig kjekt at vi også kan vise at vi bryr oss, selv om vi bor i en liten kommune, sier Maria Bathatho (13).
Finnes alle steder
I september reiser flere representanter fra gruppa på Solidaritetsungdommens konferanse på Utøya, hvor antirasisme er hovedtemaet.
– Der får de mulighetene til å delta i diskusjoner, komme med egne forslag og ideer og lære enda mer. Vi er opptatt av inkludering, og at ingen skal stenges ute på grunn av hudfarge, etnisitet, religion eller kultur. Alle har samme rettigheter og skal få lov til å være seg selv. At alle skal behandles med respekt er noe vi har snakket mye om i gruppa, sier Susan.
– Rasisme finnes alle steder, og det betyr at den som blir utsatt for det ikke blir inkludert på lik linje med andre. Derfor er det viktig at vi snakker om det og jobber mot det, fastslår Hanybal Akrami (16).
Den dramatiske situasjonen som oppsto da SIAN holdt en markering i Bergen i august ble utgangspunktet for diskusjon blant medlemmene i gruppa.
– Vi snakket blant annet om at hvis noe lignende skjer i vår kommune er det viktig å ikke bruke vold, men demonstrere på fredelig vis slik at ingen blir skadet, sier Maria.
– Det er viktig at vi lufter slike ting i gruppa, fordi medlemmene er så mangfoldige. Noen er nye i Norge, mens andre er født her. Vi diskuterer hvilke regler som gjelder, hva som er greit og hva som ikke er det, sier Susan.
Populære aktiviteter
Selv om medlemmene i Solidaritetsungdom Sunnhordland har ulik bakgrunn, er alle deltakere i et inkluderende fellesskap i gruppa.
– Poenget er å ha det hyggelig sammen. Når vi inviterer til aktiviteter er de åpne for alle som ønsker å være med, sier Ali Reza Noori (16).
Koronakrisen inntraff like etter at gruppa var etablert, og med hjemmeskole og for mange også sommerferie hjemme, ønsket medlemmene å skape trivelige aktiviteter for barn og unge lokalt. I påskeferien arrangerte de for eksempel et kunstprosjekt for barna på det lokale asylmottaket.
– I sommerferien hadde vi en aktivitetsuke med fisketurer, skogsturer, fotball, idrettsaktiviteter, film og matlaging. Det var veldig populært, forteller Hanybal.
Ni av medlemmene i gruppa delte ansvaret for aktivitetene mellom seg, og det ga gode erfaringer. De har også invitert til en lokal id-fest.
– Det var en ikke-religiøs fest med mat, leker og moro. Ungdommene organiserte alt og sørget for at det ble en fin sosial samling for alle som kom, sier Susan.
Gjengen har også invitert lokale ungdommer på en tur til Kongeparken i Stavanger.
– Norsk Folkehjelp dekker transporten, og om lag 20 ungdommer har meldt seg på. Mange av dem ville aldri hatt økonomisk mulighet til å bli med på noe sånt ellers, forteller Ali, som hadde ideen til turen.
Flyktningkrisen er også viktig tema for ungdommene. I april markerte de den Internasjonale dagen for flyktninger med å intervjue flere personer i lokal samfunnet.
– Målet var å sette søkelyset på flyktninger som har klart seg bra i samfunnet og er rollemodeller for andre. Samtidig var det viktig å støtte opp Moria-oppropet, forteller Susan.
Mange planer
Solidaritetsungdom Sunnhordland har mange ideer og planer for framtidige aktiviteter. De møtes jevnlig, og oftere når et konkret arrangement skal planlegges.
– Det er fint å være en del av ei slik gruppe, for sammen er det lettere å bidra til endring, ikke minst når det gjelder rasisme, sier Maria.
– Jeg er glad i å hjelpe folk, og synes at Norsk Folkehjelp gjør mye bra for samfunnet. Derfor meldte jeg meg inn. Lillebroren min på 13 har også lyst til å bli medlem, fordi han ser hvor mye bra vi finner på, forteller Leen.
I november planlegger gruppa å markere både den internasjonale solidaritetsdagen for Palestina og krystallnatten. I desember blir det en egen dag med juleaktiviteter.
– I august hadde vi også vår første temakveld, og den handlet om informasjon om politiattest, hvor politiet kom og snakket med rundt 20 ungdommer om hva det er og hvorfor det er viktig, sier Leen.