Rettighetskamp med livet som innsats
Padre Melo og Esly Banegas kjenner realiteten av de dystre trendene for menneskerettigheter som CIVICUS monitor avdekker.
De grunnleggende frihetene, ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet, er under press og angrep i over halvparten av verdens land. 2 milliarder mennesker lever i land der CIVICUS rangerer handlingsrommet for sivilt samfunn som lukket.
– Norsk Folkehjelp har partnerorganisasjoner over hele verden, og funnene her stemmer dessverre overens med de vi ser og hører fra våre partnere. Det blir vanskeligere og farligere å organisere seg og ytre seg fritt. På tross av trusler og hindre jobber de lokale organisasjonene med full styrke for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Rettighetskamp
Padre Melo og Esly Banegas er representanter for Norsk Folkehjelps partnere i Honduras og er i Norge for å blant annet å være med på EL og IT Forbundets landsmøte. Civicus definerer Honduras som repressed og året begynte tragisk da miljøaktivistene Jairo Bonilla and Aly Domínguez ble drept 7. januar 2023.
– Ytringsfriheten er fortsatt prekær i Honduras, og demokratiet er fraværende. De store og viktige beslutningene tas utenfor regjeringen, av de samme aktørene som fortsetter å fremme straffefrihet og vold i landet, sier Melo.
Gjennom bruk av radio, formidling i tidsskrift og i sitt virke som prest har Padre Melo blitt en sterk offentlig stemme for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter i Honduras. Derfor har han fått tilbudt penger for å tie stille og har levd med trusler i mange år.
Håp i fortsatt kamp
Esly Banegas er koordinator for menneskerettsalliansen COPA (Coordinadora de Organizaciones Populares del Aguan), som er et nettverk av sosiale organisasjoner engasjert i konflikten mellom småbrukere og store landeiere i Aguan-dalen i Honduras og i arbeidet mot gruvedrift som raserer livsgrunnlaget til de som bor der. Hun har vært rettsforfulgt og i en årrekke overvåket og mottatt dødstrusler og voldelige angrep i forbindelse med sitt arbeid.
– Volden fortsetter i Honduras og er økende, men det er håp fordi folk fortsetter å kjempe, noe vi kan se for eksempel i kampen mot gruvene i Guapinol, sier Banegas.
Noen lyspunkter
Det har vært en positiv utvikling. 10 land har litt oppgradert av CIVICUS mht. sivilsamfunnets handlingsrom. Dette er land der sivilsamfunnet i 2022 har vunnet viktige seire. Sør-Sudan er et av landene som har blitt oppgradert på CIVICUS Monitors rangering av sivilsamfunnets handlingsrom, men fra det svakeste nivået, lukket og et steg opp til undertrykt.
CIVICUS Monitor følger situasjonen for handlingsrom for sivilsamfunn og organisasjoner i verden og utgir en årlig oppdateringsrapport «People Power Under Attack» som ble lansert 16. mars. Denne rapporten er nettbasert og består av diverse infographics som viser situasjonen og trender. 197 land eller territorier kategoriseres av CIVICUS Monitor som lukket, undertrykt, hindret, innsnevret elle åpent.