Til hovedinnhold
Støtt nå

Regjeringen må handle og hjelpe barn og andre sårbare flyktninger trygt til Norge

Pressemelding: Humanitære organisasjoner og fagbevegelsen: Regjeringen må handle og hjelpe barn og andre sårbare flyktninger trygt til Norge

Brev til statsministeren: Redd Barna, Caritas, Fagforbundet, Norges Handikapforbund, Voksne for barn, Vergeforeningen Følgesvenn og Norsk Folkehjelp ber regjeringen hente sårbare barn, enslige mindreårige asylsøkere og personer med nedsatt funksjonsevne trygt til Norge med luftbro


Til
Statsminister Jonas Gahr Støre
Statsministerens kontorOslo, 18.03.2022

Norske humanitære organisasjoner og fagbevegelsen: Regjeringen må handle raskt og hjelpe barn og andre sårbare flyktninger trygt til Norge.

Redd Barna, Caritas, Fagforbundet, Norges Handikapforbund, Voksne for barn, Vergeforeningen Følgesvenn og Norsk Folkehjelp takker regjeringen for at de nå har bestemt seg for å hente ut ukrainske flyktninger fra Moldova, men dette antallet er langt fra tilstrekkelig. Flere sårbare barn, enslige mindreårige asylsøkere og personer med nedsatt funksjonsevne som befinner seg på flukt fra Ukraina må hentes trygt til Norge med luftbro.

UNHCR rapporterer om over 3 millioner mennesker på flukt fra krigen i Ukraina, 2.9 millioner er identifisert med behov for hjelp inne i Ukraina, og mer enn 2 millioner anslås å være internt fordrevne. Unicef og Redd Barna formidler bekymring om barna som er forlatt på barnehjem , og barn og enslige mindreårige som befinner seg i en kaotisk flukt situasjon i nabolandene. Barn som flykter fra Ukraina er i en ekstremt sårbar situasjon etter å ha vært igjennom traumatiske opplevelser, og de har behov for å komme raskt i trygghet. Slik situasjonen er nå, har vi stor bekymring for at barn skal bli utsatt for menneskehandel, fordi kriminelle nettverk ser sin sjanse i en kaotisk situasjon. Dette kjenner vi til fra andre flyktningsituasjoner, hvor menneskehandlere går målrettet inn mot steder der flyktninger oppholder seg midlertidig.

Justisministeren varslet mandag (14.03) at regjeringen vurderer en statlig organisert luftbro eller henting av ukrainske flyktninger ved hjelp av Politiets utlendingsenhet. I går (torsdag 17.03) ble det opplyst om at regjeringen henter ut 2500 flyktninger fra Moldova. Dermed oppfordrer vi sterkt til at de som først hentes er sårbare barn, enslige mindreårige og personer med nedsatt funksjonsevne.

De siste 20 dagene har 3000 barn flyktet fra Ukraina hver eneste time. Nå melder Polen, som har tatt imot over to millioner flyktninger alene, at de er på bristepunktet. Samtidig innfører Ungarn strengere kontroll på grensen, og også Moldova er under hardt press.

Derfor er det et stort behov for raskt å hente ut et langt større antall sårbare barn, enslige mindreårige asylsøkere og personer med nedsatt funksjonsevne med luftbro til Norge.

Med vennlig hilsen
Birgitte Lange, generalsekretær, Redd Barna
Martha Skretteberg, generalsekretær, Caritas Norge
Mette Nord, leder, Fagforbundet
Sunniva Ørstavik, generalsekretær, Norsk Handikapforbund
Signe Horn, generalsekretær, Voksne for barn
Hilde Krogh, leder, Vergeforeningen Følgesvenn
Henriette Killi Westhrin, generalsekretær, Norsk Folkehjelp

For mer informasjon, ta kontakt med Henriette Killi Westhrin, generalsekretær, Norsk Folkehjelp på tlf: 90796835