Palestinanettverket gir økt kraft til aktivismen
– Når vi viser solidaritet med palestinerne står vi skulder til skulder med mennesker som kjemper for en fredelig og rettferdig tilværelse. Det vil være et lys i mørket for de mange som kjemper, sier lederen i det nye palestinanettverket i Norsk Folkehjelp, Rahil Al-Daraji.
Det er ingen tvil om at palestinaengasjementet er stort blant frivillige i Norsk Folkehjelp.
Solidaritet med Palestina er en av de sterkeste bærebjelkene i det internasjonale arbeidet som gjøres i lokallagene. Palestina er en sak som ofte kommer opp i mediebildet, i samarbeid med Fagbevegelsen, og med gode lokale samarbeidspartnere som Palestinakomiteen, Ship to Gaza med flere.
Sentralt samfunnspolitisk utvalg (SPU) har derfor dannet et palestinanettverk for lokallag i Norsk Folkehjelp som ønsker å jobbe mer aktivt med Palestina og Midtøsten. Nettverket skal dele informasjon og gode ideer, lagene skal få hyppigere oppdateringer fra Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. Nettverket skal fungere både som en tenketank og en pressgruppe for Palestina.
Rahil Al-Daraji fra Sentralt samfunnspolitisk utvalg og Norsk Folkehjelp Kongsvinger skal lede nettverket og hun har mange tanker om hva nettverket kan få til:
– Intensjonen med palestinanettverket er å løfte frem palestinasaken og gjennom tett samarbeid på tvers av lokallagene, bidra til å sette det mer på dagsorden, gi saken større påvirkningskraft, skape mer engasjement i Norsk Folkehjelp og ut i samfunnet. Nettverket kan drive med opplysningsarbeid, kampanjer og aksjoner, og jobbe for at Norge skal anerkjenne Palestina som en selvstendig stat og bruke de nødvendige midlene til å legge press på okkupasjonsmakten Israel til å følge internasjonale lover og ivareta og respektere palestinernes rettigheter, sier Rahil engasjert.
Palestinanettverket hadde sitt aller første møte torsdag 26.november. Engasjerte og svært kunnskapsrike deltakere fra sju lokallag diskuterte planer for merkedagen for solidaritet med det palestinske folk. De diskuterte videre fremdrift og ønske om et tettere og mer koordinert samarbeid. Nettverket ble enige om å søke støtte hos hverandre og bruke ressursene og kompetansen som finnes på tvers av lokallagene.
Palestinaskjerfaksjon over hele landet
Bare få dager etter etableringen av nettverket kunne man se hva en koordinert gruppe kan få til. I anledning den internasjonale dagen til solidaritet med palestinerne ble det avholdt en palestinaskjerf-aksjon i flere deler av landet i samarbeid med Palestinakomiteen, Ship to Gaza og flere andre organisasjoner.
Statuer i hele landet ble bekledd med palestinaskjerf, både i Frognerparken i Oslo, Årnes, Mandal, Sandnes, Bergen og i Sandefjord utgjorde statuer av ymse slag et kraftfullt budskap om solidaritet med palestinerne i kampen mot okkupasjonen. I Fredrikstad fikk de med seg biskopen på en sterk markering. Ungdomsgruppen i Sunnhordland fikk ordføreren med seg på et bilde ikledd palestinaskjerf og praten ble avsluttet med en invitasjon til kommunestyremøtet for å presentere seg og det gode arbeidet de har gjort. Ungdommene hadde med seg stige for å nå opp til det enorme industriarbeider-monumentet foran Stord rådhus.
– Den solidariteten som verden viser palestinerne, bidrar til å gi dem styrken til å fortsette å bevege seg framover i sin kamp, og løfte deres håp, selv når de møter de største hindringer og farer på veien mot en bedre framtid,sier Rahil.
– Vi tror at satsingen på Palestina vil være en styrke for de lagene som allerede jobber aktivt med Midtøsten og Palestina i dag, og gjøre det lettere for lokallag som ønsker å koble seg enda mer på. Vi håper også dette kan være en måte for lokallag og medlemmer å etterspørre hva de trenger for å jobbe enda bedre med palestinaspørsmålet i tiden som kommer. Sammen løfter vi palestinaarbeidet i Norsk Folkehjelp til nye høyder, avslutter Rahil
Er ditt lokallag interessert i å delta i Palestinanettverket, ta kontakt med Sentralt samfunnspolitisk utvalg på: spu@folkehjelp.no