Oppdatering fra Norsk Folkehjelp i etterkant av hendelsen på Salomonøyene
Norsk Folkehjelp samarbeider med lokalt politi og myndigheter i etterforskningen av den tragiske hendelsen som fant sted i Honiara på Salomonøyene 20. september klokken 6:50 lokal tid.
Norsk Folkehjelp avventer foreløpige konklusjoner fra politietterforskningen som pågår i etterkant av eksplosjonen som førte til at to av våre kollegaer, Luke Atkinson (57) fra New Zealand og Trent Lee (40) fra Australia mistet livet.
- Hovedfokus nå er først og fremst å ivareta de pårørende til våre to avdøde kolleger og de 19 ansatte i vårt program på Salomonøyene på en god måte. Vi ønsker også å uttrykke vår dypeste medfølelse overfor innbyggerne i nærområdet som ble berørt av hendelsen, sier leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik.
Siden 2019 har Norsk Folkehjelp bistått myndighetene på Salomonøyene med å få på plass en nasjonal database som gir oversikt over omfanget av eksplosive etterlatenskaper fra andre verdenskrig, og med å utvikle et effektivt nasjonalt system for innhenting av informasjon.
- Formålet med programmet på Salomonøyene er å bidra til å gjøre øygruppen tryggere og fritt for blindgjengere og etterlatt ammunisjon som ligger igjen fra andre verdenskrig, sier Breivik.
Som organisasjon er Norsk Folkehjelp forpliktet til å følge strenge nasjonale og internasjonale standarder og prosedyrer i håndteringen av eksplosiver som ligger igjen etter krig. Hvert eksplosivryddeprogram benytter standardiserte operasjonelle prosedyrer som både er spesialtilpasset nasjonale standarder og kontekst, og i tråd med nevnte internasjonale standarder.
- Sikkerheten til våre ansatte og menneskene i de samfunnene vi jobber for å beskytte er det aller viktigste for oss i alle prosjekter vi implementerer globalt, så også på Salomonøyene.
- Alle ansatte som er involvert i operasjoner som omfatter undersøkelser, rydding og destruksjon av blindgjengere og etterlatt ammunisjon rekrutteres i tråd med internasjonale krav til kompetanse, formelle kvalifikasjoner og relevant nødvendig erfaring og spesialisering. Mange av våre ansatte vier hele sin karriere til dette livreddende arbeidet, understreker Breivik.
Norsk Folkehjelp erfarer at politiet på Salomonøyene har rapportert om funn av uspesifiserte eksplosive gjenstander på åstedet for eksplosjonen. Frakt av eksplosiver, uansett spesifikasjon og omstendigheter, inn i bebodde områder og oppbevaring av slike gjenstander i boliger samsvarer ikke med internasjonale standarder og Norsk Folkehjelps interne standardiserte operasjonelle prosedyrer og krav.
Slike handlinger ligger ikke innenfor Norsk Folkehjelps mandat på Salomonøyene og eksisterende intensjonsavtale mellom Norsk Folkehjelp og øyrikets departement for politi, nasjonal sikkerhet og kriminalomsorg, som begrenser seg til undersøkelser og støtte til administrasjon av eksplosivdata. Det er kun det nasjonale politiets eksplosivryddere som er autorisert til å sikre, flytte og kvitte seg med udetonerte eksplosive etterlatenskaper i landet.
Norsk Folkehjelps operasjoner er for øyeblikket suspendert i påvente av at politi og lokale myndigheter skal komme med ytterligere informasjon om den tragiske hendelsen
- 75 år etter andre verdenskrig tok slutt befinner det seg fortsatt enorme mengder eksplosive etterlatenskaper på Salomonøyene Det er også forekomster av kjemiske våpen på øyene, men omfanget av dette er det fortsatt ingen god oversikt over.
- Norsk Folkehjelps program ble opprettet i 2019 etter en forespørsel fra regjeringen på Salomonøyene om å avhjelpe problemet med ammunisjon etter andre verdenskrig. Vårt fokus er kartlegging av omfanget.
- Norsk Folkehjelp har også bistått et utvalg som utreder nasjonale standarder med mål om å godkjenne og iverksette hensiktsmessige og praktiske nasjonale standarder.
- Tidligere i år startet Norsk Folkehjelp kartlegging i provinsen Guadalcanal sammen med det nasjonale politiets eksplosivryddere. Så langt har 500 eksplosive etterlatenskaper av ulik type blitt lokalisert og rapportert.