Nye løsninger for frivilligheten: digital leksehjelp
–Vi har frivillige som er klare til å gi digital leksehjelp til elever i videregående skole, sier Susana Biamon, leder av Norsk Folkehjelp OASEN. Tidligere har vi gitt gratis leksehjelp for ungdom i 3 - 8 klasse. Situasjonen med COVID-19 gjør at leksehjelpere og elever ikke kan møtes på samme måte som tidligere. Derfor tilpasser vi oss situasjonen og går over til digital leksehjelp.
Målet er å forebygge smittespredning samtidig som ungdommer får oppgavestøtte. Det er mange foreldre som av ulike årsaker hverken har nok tid eller kunnskap til å gi sine ungdommer den støtten de trenger i skolearbeidet. Både kunnskapsnivå og språk kan være utfordringer.
– I disse dager hvor skolene er stengt og den sosiale kontakten er mye mindre er det viktig for oss i OASEN å gi et målrettet tilbud til ungdom hvor de får gode verktøy for å løse skoleoppgaver. Vi har sju frivillige som er klare til å gi råd og veiledning. De fleste er frivillige leksehjelpere fra våre tidligere aktiviteter, samtidig har det meldt seg fire nye som ønsker å bidra, forteller Biamon.
Foreløpig er det prosjektleder Susana Biamon som koordinerer kontakten mellom den frivillig og ungdommen. Hun får inn informasjon om hvilke tidspunkt de frivillige er ledige og mottar henvendelser fra elevene på email. Deretter matcher hun frivillig og elev, som deretter oppretter kontakt gjennom Messenger. I utgangspunktet er det satt av 20 minutter til hver elev. Prosjektet er hele tiden under utvikling, og de frivillige kommer med forslag til hvordan man kan løse eventuelle utfordringer. Før de frivillige får starte opp som leksehjelper må de levere inn politiattest og ha en samtale med daglig leder av OASEN.
– Det er mange gode krefter som ønsker å bidra i en vanskelig situasjon, samtidig er det viktig å ha fokus på sikkerheten til ungdommene, sier Biamon.
OASEN samarbeider med utekontakter, frivillighetssentraler og skoler, og deres tilbakemeldinger på digital leksehjelp for ungdom er veldig positive. Behovet for et slikt tilbud absolutt er tilstede. For å gi flest mulig ungdommen informasjon om dette tilbudet er det OASENs ovennevnte samarbeidspartnere som kontakter sine nettverk. Blir behovet for flere frivillige stort er planen å kontakte Universitetet i Oslo for å høre om noen av studentene vil stille som leksehjelpere.
Susana synes dette har vært en fin måte å starte en ny type frivillighet på. – Det viser hvordan vi kan organisere oss i en krisesituasjon, og det fører til nye ideer. Dette kan være en start for andre store prosjekter også. Samfunnet er i en teknologisk endring, og tenker vi langsiktig, er det å utvikle digitale verktøy viktig for å holde oss relevante fremover, avslutter hun.
Ønsker du å melde deg som frivillig? Ta kontakt med ditt lokallag: https://folkehjelp.no/lokallag