Norsk Folkehjelp talte i FNs sikkerhetsråd
Norsk Folkehjelps provinsielle programleder i Vietnam, Nguyen Thi Dieu Linh leverte et sterkt budskap i FNs sikkerhetsråd torsdag om å fortsette kampen mot landminer, klasebomber og andre eksplosiver som ligger igjen i bakken etter krig.
Nguyen er født og oppvokst i Quang Tri, en provins i Vietnam som fortsatt regnes som et av verdens mest bombebefengte områder. Hun begynte som oversetter i Folkehjelpa for mer enn 11 år siden, men klatret i gradene, og leder i dag Norsk Folkehjelps operasjoner i Quang Tri-provinsen med rundt 300 ansatte.
I et personlig innlegg i Sikkerhetsrådet oppfordret hun verdenssamfunnet til å jobbe for en verden fri for miner og eksplosiver.
- Først da jeg begynte å jobbe med rydding av eksplosiver, skjønte jeg at de rare gjenstandene jeg og vennene mine fant på bakken da vi var små, faktisk var granater. Det var bare flaks at vi ikke skadet oss eller mistet livet, fortalte Nguyen.
Det er Vietnam som leder FNs sikkerhetsråd denne måneden, og Norsk Folkehjelp er glade for at de ønsket å bruke anledningen til å sette fokus på minerydding. Kampen mot den stille fare i bakken er på ingen måte over. Selv om våpnene har vært forbudt i mange år, lever fortsatt 60 millioner mennesker i områder hvor det befinner seg landminer og klasebomber. I 2018 ble over 5500 mennesker skadd eller drept av eksplosive rester etter krig.
- Vietnam er fortsatt et av landene i verden med høyest forekomst av blindgjengere etter klasebomber. Etter Vietnamkrigens slutt i 1975 er over 100 000 mennesker drept og lemlestet av de skjulte våpnene som ligger gjemt i rismarker, skolegårder og boligområder, forklarer landdirektør for Norsk Folkehjelp i Vietnam, Jan Erik Støa.
Likevel er Quang Tri et eksempel på at minerydding nytter.
- Takket være målrettet innsats og det gode samarbeidet vi har etablert med militæret, lokale myndigheter og internasjonale aktører, har ingen ulykker blitt registrert i provinsen siden 2017. Andre land med tilsvarende problemer har mye å lære fra måten vi jobber på Vietnam, og vi er takknemlige for å ha fått anledning til å dele våre erfaringer i Sikkerhetsrådet, avslutter Støa.
Norsk Folkehjelp er den eneste norske bistandsorganisasjonen som jobber med minerydding. Siden 1992 har vi fjernet mer enn 2 millioner eksplosiver i 40 land.