Norsk Folkehjelp på Arendalsuka
Høsten begynner med debatt om gjenoppbygging av Gaza, klimafinansiering, fremtiden for Ukraina, frivillighetens rolle i beredskapen, enslige yngre asylsøkere, mangfold i norsk organisasjonsliv og veldig mye annet i Arendal denne uken. Se arrangementer der Norsk Folkehjelps generalsekretær og ansatte deltar i nedenfor.
Tirsdag 13. august:
Kl. 08.00- 09.00 Klima og bistand: Hva har vi gjort så langt, og hva må vi gjøre fremover?
Bistandsorganisasjoner forteller om hvordan god klimatilpasning utføres i praksis, i land som er særlig utsatte for klimaendringer. Norske myndigheter deler perspektiver på hvordan klimaendringer påvirker prioriteringene deres, og næringslivet forteller hva de får ut av å støtte klimatilpasningsprosjekter i utsatte land. Les mer: https://www.arendalsuka.no/programsok/details/23687
UHS-leder Gry Ballestad deltar på dette arrangementet som finner sted i Frivillighetsteltet.
Kl. 09.15 Beredskap for fred – hva kan et år med siviltjeneste inneholde?
Arrangementet er inspirert av forslaget fra Stavanger Ap og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun om å innføre et pliktår for 19-åringer. I tillegg til førstegangstjeneste i Forsvaret er det tenkt en sivil beredskapstjeneste.
Spørsmålet vi ønsker å stille er hva et slikt år bør inneholde og hva det kan bety for unge mennesker og samfunnet. Hva er beredskapskompetanse og hva bør læres? Hvilke samfunnsoppgaver kan inngå i tjenesten? Hvordan passer dialog og ikkevoldelig konfliktløsning i en beredskapstenkning, som et supplement til militært forsvar? Hvordan kan en mulig siviltjeneste gjøres attraktivt for 19-åringer? Les mer: Beredskap for fred – hva kan et år med siviltjeneste inneholde? - Arendalsuka
Amanda Hylland Spjeldnæs, leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom deltar i panelet som finner sted i MR-teltet
Kl. 10.30-11.30 "Hva skjer om våpenet blir brukt?" - Ungdommen om atomvåpenets humanitære konsekvenser
"Hva skjer om våpenet blir brukt?" - Ungdommen om atomvåpenets humanitære konsekvenser - Arendalsuka
Atomvåpen utgjør en eksistensiell trussel. Ved bruk, enten det er resultat av en ulykke, en misforståelse eller en villet handling, vil ingen kunne gi nødvendig hjelp. En atomkrig vil kunne gjøre verden slik vi kjenner den til historie.
Ungdommen er fremtiden. Derfor stiller vi spørsmålet til ungdommen: "Hva skjer om atomvåpenet blir brukt?", "hva blir konsekvensene" og "Kan vi ha beredskap mot atomvåpenet?"
Nestleder i Solidaritets ungdom Ida Avedal deltar på arrangementet i Arendal kino.
Kl. 14.00-14.50 Hva må FN gjøre for å bygge opp Gaza igjen? - Arendalsuka
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har jobbet i de okkuperte palestinske områdene, Gazastripen og Vestbredden, fra 1949, og har god kunnskap om utfordringene de ser på bakken i dag. Norske organisasjoner som Norsk Folkehjelp har operasjoner i de palestinske områdene og har tanker om hva verdenssamfunnet må gjøre for å bygge opp Gaza.
Generalsekretær Raymond Johansen deltar i panelet på Castellet.
---------------------
Onsdag 14. august
Kl 08.00- 09.00: Krig og kamp om kronene – hvordan finansiere internasjonalt arbeid? - Arendalsuka
Sted: Castelle
Sterk prisvekst, lav kronekurs og økte humanitære behov som følge av et rekordhøyt antall kriger og væpnede konflikter, klimaendringer og naturkatastrofer, gir et økende behov for inntekter til norske organisasjoner som jobber internasjonalt. Nå går flere av dem sammen om å øke inntektene sine gjennom inntekter fra trygge lotterier.
Generalsekretær Raymond Johansen deltar i panelet.
Kl. 10.30-12.00 Ukrainas frihetskamp - Norges støtte gjennom Nansen-programmet
Nansen-programmet er det største bistandsbidraget Norge har bidratt med gjennom tidene og bør derfor debatteres bredt. Bidrar programmet til Norges sikkerhet, en stor del av midlene kommer fra forsvarsbudsjettet hvor målsettingen er å sikre Norges befolkning og norske interesser. https://www.arendalsuka.no/programsok/details/23239
Generalsekretær Raymond Johansen stiller i panelet.
10.30-11.30 Mer rettssikkerhet!
Rettssikkerhet er en grunnleggende rettighet som danner ryggraden i et rettferdig samfunn. Dessverre står denne rettigheten ofte på spill i utlendingssaker. I Norge har Utlendingsnemnda (UNE) en sentral rolle i å sikre rettssikkerheten til enkeltpersoner i utlendingssaker og statsborgersaker. Hvordan kan vi sikre at UNE oppfyller sitt ansvar for å ivareta rettssikkerheten til enkeltpersoner i utlendingssaker, og hva kan gjøres for å forbedre systemet?
Les mer: https://www.arendalsuka.no/programsok/details/24936
Norsk Folkehjelp er medarrangør.
Kl. 16.00-17.00 Norsk bistand – Solidaritet eller egeninteresse?
Sted: Clarion Hotel Tyholmen
Er det greit at bistanden i dag dreies mot giverlands egeninteresser? Mister vi verdens fattigste av syne når kriger nærmere oss tar mer fokus? Står den mangeårige enigheten om å gi én prosent av våre inntekter til bistand for fall? Skal bistanden blir en finansieringsmekanisme for å løse globale problemer som rike land ikke vil bruke andre budsjetter for å løse? Er det i Norges egeninteresse å investere i en stabil og fredfull verden uten klimaendringer? Er Norges solidaritet i ferd med å stanse ved Europas grenser? https://www.arendalsuka.no/programsok/details/23249
Norsk Folkehjelp er medarrangør.
Kl. 17.00-18.00 Hvordan øke det flerkulturelle mangfoldet blant LOs tillitsvalgte?
Sted: Bankgården
Det er avgjørende at LO og forbundenes tillitsvalgte speiler det mangfoldige samfunnet vi lever i. Dette sikrer at flere stemmer blir hørt og gir bedre løsninger på de utfordringene styrer, tillitsvalgte og medlemmer står i. Arbeidet må være målrettet over tid, og denne veilederen ønsker å gi konkrete råd og innspill til hvordan systematisere dette arbeidet. Les mer: Hvordan øke det flerkulturelle mangfoldet blant LOs tillitsvalgte? - Arendalsuka
Styreleder Jan Olav Andersen deltar og Atia Ijaz står for selve lanseringen.
20.00 SolidaritetsQuiz i Arendal kino
SAIH, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Forum for utvikling og miljø (ForUM) inviterer til Solidaritetsquiz!
Solidaritetsquiz 2024 / Arendalsuka | Facebook
-----------------------
Torsdag 15. august
Kl. 10.00-11.00 Først og fremst et barn: Omsorgsutfordringer for enslige mindreårige asylsøkere - Arendalsuka
Sted: Grand Hotel Arendal
Enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år som bor på mottak er en svært sårbar gruppe som trenger spesielt vern og solid rettssikkerhet, på lik linje med alle barn i Norge. I motsetning til andre barn hvor barnevernet har omsorgsansvaret, er det for denne gruppen UDI. Hva må gjøres for å sikre at barna får likeverdig omsorg med andre barn i Norge? Hva skal til for at de får oppfylt sine rettigheter?
Norsk Folkehjelp er medarrangør.
Kl. 16.30-17.30 Vi må handle for å øke mangfoldet!
Sted: Samfunnsteltet
Frivillig sektor er en av de viktigste sektorene i arbeids- og samfunnslivet. Vi må ta inn over oss at mange av de som skal dra lasset og utvikle samfunnet blir møtt med fordommer i arbeidslivet. Forskning viser at selv om arbeidsgivere er positive til å øke mangfoldet, nøler de med å endre praksis. Hvordan kan vi utfordre oss selv og prioritere å gjøre noe med det?
Vi inviterer ledere og ressurspersoner i arbeidslivet og frivillige organisasjoner til å dele kunnskap, erfaringer og foreslå hvordan vi kan gjøre målene om mangfold om til handling. Les mer: Vi må handle for å øke mangfoldet! - Arendalsuka
Rådgiver Atia Ijaz deltar i panelet.