Norsk Folkehjelp: en svært verdig fredsprisvinner
– Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av arbeidet til hibakushaene, de overlevende etter Hiroshima og Nagasaki, som vi er stolte av å ha samarbeidet med over flere år i kampen mot atomvåpen, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Raymond Johansen.
– Å fortsette å leve med den risikoen som atomvåpen utgjør, er et politisk valg, sier Johansen. – Det er ikke en naturlov, eller noe vi ikke kan unngå. Vi kan ikke fortsette å benekte eller ignorere den trusselen som atomvåpen utgjør for våre liv, våre familier og framtiden vår, sier Johansen.
–At hibakushaenes utrettelig arbeid for å nettopp løfte de katastrofal humanitære konsekvensene enhver bruk av atomvåpen vil ha, anerkjennes med Fredsprisen er definitivt i Alfred Nobels ånd, sier Johansen.
Noen mener at vi ikke kan klare oss uten atomvåpen, fordi de skaper sikkerhet. Dette synet hviler på en antagelse om at vi kan kjenne og kontrollere de risikofaktorene som de åpenbart også medfører.
– Det kan vi rett og slett ikke, sier Johansen. – Så snart vi aksepterer det som verdenssamfunn, blir kjernefysisk avskrekking et dypt tvilsomt og farlig prosjekt. Det som gjenstår, er at atomvåpen i seg selv er en kilde til konstant usikkerhet for alle land. – Kjernefysisk avskrekking er å true med at en ny generasjon skal oppleve de forferdelige humanitære konsekvensene som Hibakusha forteller om og advarer om. Den trusselen kan vi ikke godta, sier Johansen.
Den forrige rødgrønne regjeringen startet det såkalte humanitære initiativet på atomvåpen, som førte til ny dynamikk i FN. Eter regjeringsskiftet i 2013 ble dette initiativet lagt vekk.
– Støres regjering har lovet å fokusere på atomvåpens humanitære konsekvenser igjen, sier Johansen. –Denne Fredsprisen bør være en påminning til regjeringa om at Norge bør signere det internasjonale forbudet mot atomvåpen, avslutter han.