Bra med 3000 kvoteflyktninger, men burde vært 5000 etter FNs ønske
Norsk Folkehjelp er glad regjeringen holder seg til Granavold-plattformen, og viderefører antallet kvoteflyktninger på 3000, men når FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) tidligere har bedt Norge om å øke kvoten til 5000 i året, er det skuffende at Norge ikke følger anbefalingen.
Over 79,5 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Det er det høyeste antallet noensinne registrert. Det er åttende året på rad at antallet mennesker på flukt stiger. Samtidig ser vi et rekordlavt antall asylsøkere komme til Norge, samtidig som norske kommuner melder at de har kapasitet til, og et ønske om å bosette flere. Gjenbosettingsordningen for overføringsflyktninger er en trygg, regulert og permanent måte å bistå mennesker på flukt og Norsk Folkehjelp mener derfor at ordningen utvides til en kvote på 5000 overføringsflyktninger per år fra 2021.
Det er bra at kvoten som ikke blir tatt ut i år, kan overføres til neste år, men relokalisering av asylsøkere bør ikke tas fra denne kvoten.Avtalene om relokalisering omhandler ikke kvoteflyktninger, og bør derfor ikke inngå i kvoten.
Siden 1994 har Norsk Folkehjelp til sammen assistert ca. 38.000 overføringsflyktninger som ankommer Norge. Overføringsflyktninger, også kalt kvoteflyktninger, er personer som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, og som ikke kan tilbys varig løsning i landet de oppholder seg i. De blir derfor overført til et tredje land. Saken deres blir behandlet og de blir anerkjent som flyktninger av UNHCR allerede før de kommer til Norge.