Norsk Folkehjelp er bekymret for utviklingen for den frivillige beredskapen
Norsk Folkehjelp oppfordrer stortingsflertallet til å prioritere gratis nødnett og å øke grunnstøtten til de frivillige beredskapsorganisasjonene – før det går ut over den lokale beredskapen.
– De frivillige er til stede og sikrer god lokal beredskap hver eneste dag. Vi opplever at alarmen går stadig oftere, og som oppdragsgiver må staten ta et større ansvar. De må øke grunnstøtten til den frivillige redningstjenesten, gi tilgang på nok nødnett-terminaler og ta ansvaret for et digitalt samhandlingsverktøy, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Dette er særlig aktuelt i år, der de frivillige står overfor nok en sommer der de aller fleste kommer til å feriere i Norge og bruke naturen i enda større grad enn vi gjør til vanlig.
– Å løse nødnett-utfordringen og å øke grunnstøtten til den frivillige redningstjenesten, er de viktigste grepene Stortinget kan gjøre for å løfte de frivillige og sikre at det er trygt å bo og feriere over hele landet. I tillegg er det maktpåliggende at staten tar ansvaret for å eie og utvikle et digitalt samhandlingsverktøy. Dette kan ikke hvile på frivillige krefter alene, sier Westhrin.
– Regjeringen omtalte de frivillige som en viktig del av akuttberedskapen i sin egen samfunnssikkerhetsmelding, men det virker ikke som de virkelig tar dette innover seg, sier hun.
Norsk beredskap hviler på frivillig innsats
I tillegg til lete- og redningsaksjoner har frivillige også vært sentrale i håndteringen av de store krisene i Norge de siste årene – som koronapandemien, Gjerdrum-katastrofen og Viking Sky-hendelsen.
– Norsk beredskap hadde ikke vært den samme uten de frivillige. Dette må Stortinget ta på alvor. De frivillige stiller opp gang på gang, men det er ingen vilje fra regjeringen til å ta tak i de utfordringene vi har løftet fram over mange år. I lengden vil denne ansvarsfraskrivelsen gå ut over beredskapen vår, sier Westhrin.
Gjerdrum-katastrofen omtales som den største redningsaksjonen i Norge noensinne. Her var nødnett et viktig verktøy for at alle etatene og de frivillige kunne samarbeide effektivt.
– De frivillige må kunne kommunisere og samhandle direkte med nødetatene. Nå står vi i en situasjon der det er manglende tilgang til kritiske verktøy, og det er svært bekymringsfullt, sier Westhrin.
Klar melding
– Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke følger opp den klare meldingen fra Stortinget om å prioritere den frivillige redningstjenesten. Nå er det opp til stortingsflertallet å gjenta den klare beskjeden fra arbeidet med samfunnssikkerhetsmeldingen tidligere i vinter: Den frivillige redningstjenesten skal prioriteres, sier Westhrin.