Norge vurderer å ikke støtte krav om at atomvåpen aldri igjen må brukes
Rapporter fra forhandlingene under tilsynskonferansen til Ikkespredningsavtalen (NPT), som nå pågår i FN i New York, sier at Norge vurderer å ikke slutte seg til en erklæring om at atomvåpen aldri mer må brukes. Røde Kors og Norsk Folkehjelp er overrasket og skuffet.
-Stemmer dette, så bidrar Norge til å undergrave normen mot bruk av atomvåpen, og til å øke konfliktnivået i den globale atomdebatten. Det står i sterk kontrast til FNs generalsekretærs tydelige advarsel om at «menneskeheten er én misforståelse eller en feilberegning fra atomutslettelse», sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.
Enhver bruk av atomvåpen vil ha katastrofale og uakseptable humanitære konsekvenser. Ny forskning viser at fem milliarder mennesker kan dø av sult dersom det bryter ut en atomvåpenkrig mellom USA og Russland. Atomvåpnenes framtidige legitimitet og eksistens er et spørsmål som angår alle stater.
Mandag vil over 130 land derfor holde et felles innlegg på tilsynskonferansen for å kreve at atomvåpen aldri under noen omstendigheter blir brukt igjen, av hensyn til menneskehetens overlevelse. Norge vurderer imidlertid å være blant mindretallet som ikke står bak dette.
Røde Kors og Norsk Folkehjelp mener at Norge kan og må stille seg bak erklæringen om at atomvåpen aldri mer må brukes, også selv om ikke andre NATO-land gjør det.
- Vi trenger ikke tillatelse i NATO til å mene i FN at atomvåpen aldri må brukes. Norge stilte seg bak helt likelydende uttalelser flere ganger under den forrige rødgrønne regjeringen. Også under Solberg-regjeringen støttet vi en slik erklæring, under den forrige tilsynskonferansen for Ikkespredningsavtalen i 2015. Norge kan ikke endre mening i dette spørsmålet, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp og Røde Kors peker også på at Hurdalsplattformen forplikter regjeringen til å sette fokus på atomvåpens humanitære konsekvenser.
- Hurdalsplattformen lover innsats på dette viktig området. Kunnskap om atomvåpens katastrofale humanitære konsekvenser må ligge til grunn for alt arbeid med kjernefysisk nedrustning og ikkespredning. Ikke siden den kalde krigen har det vært større risiko for bruk av atomvåpen enn nå. Da er det viktig at vi bruker alle anledninger til å styrke normen som gjør bruken av atomvåpen uakseptabel, sier Apeland og Westhrin.