Mineryddingen gjenopptas i Libanon: – Vi ser enorm ødeleggelse overalt
Krigen i Libanon har etterlatt seg enorme ødeleggelse, fordrevet millioner og skapt omfattende ødeleggelser. Våpenhvilen til tross, truer ueksploderte eksplosiver fortsatt landet, spesielt i sør. Midt i ruinene har Norsk Folkehjelp gjenopptatt sitt viktige arbeid med minerydding og å kartlegge omfanget av nye farer, noe som gir et glimt av håp om at livet kan gå tilbake til normalen.
Selv om situasjonen i Sør-Libanon er på bedringens vei, har konflikten etterlatt seg dype spor. I Al-Hosh, sør for Tyr, hvor Norsk Folkehjelps kontor ligger, er området omgitt av ødelagte bygninger, noen knappe 100 meter unna kontoret. Selv om Norsk Folkehjelps kontor bare fikk mindre skader, er omfanget av ødeleggelsene etter den nylige konflikten større enn etter krigen i 2006.
I frontlinjen for gjenoppbygging
Til tross for utfordringene viser befolkningen i Sør-Libanon en bemerkelsesverdig motstandskraft, forklarer programleder for NPA Libanon, Southern Craib:
– Folkets innstilling er å brette opp ermene og fortsette livet. At folk vender tilbake til arbeid, blir sett på som et svært positivt tegn, og moralen er høy, sier Craib.
Norsk Folkehjelps ansatte, hvorav mange selv ble fordrevet av konflikten, er tilbake i felt. Over 90 prosent av de ansatte i mineryddingsarbeidet i sør måtte flykte under de intense kampene. Nå leder de an i gjenoppbyggingsarbeidet, rydder klasebomber i Aley sørøst for Beirut og leter etter ueksploderte eksplosiver i bygningsruinene i og rundt Tyr.
Norsk Folkehjelps operasjonsleder Hasan Hamzi, som mistet sitt eget hjem og nå leier en midlertidig bolig, er et eksempel på de ansattes dedikasjon. Sammen med sine kolleger ønsker han å bidra til gjenoppbyggingen, noe som understreker håpet midt i ødeleggelsene.
Å vende hjem er nesten umulig
Oppgaven som ligger foran dem, er imidlertid enorm. – Krigen har satt arbeidet mot et minefritt Libanon betydelig tilbake. Selv om våpenhvilen har skapt relativ ro, er situasjonen fortsatt usikker, sier Craib.
Det israelske forsvaret (IDF) fortsetter med luft- og droneangrep, dog med lavere intensitet enn tidligere. Artilleriangrep har også funnet sted etter våpenhvilen. Enda mer bekymringsfullt er at IDF fortsetter sin brente jords taktikk i landsbyer langs grensen; ved å bruke stridsvognminer, sprengladninger og bulldosere for bevisst å ødelegge boliger og gjøre det nærmest umulig å vende tilbake til disse landsbyene på kort sikt.
De ansatte i Norsk Folkehjelp Libanon er dedikerte og jobber hardt, men de er for øyeblikket begrenset til 60 prosent kapasitet mens de venter på bekreftelse om finansiering for året. Nivået på finansieringen vil avgjøre om de kan øke innsatsen ved å la de ansatte arbeide flere timer. Denne beslutningen tas i januar 2025. Inntil da vil de fortsette å jobbe på dagens kapasitet.