Militæret mot miljøaktivister i Honduras
– Jeg lever under konstante trusler, fortalte Leonel George fra organisasjonen COPA da han besøkte Norge tidligere i år. Nå er han ettersøkt sammen med 17 andre miljøaktivister fra en rekke ulike, sosiale organisasjoner i Honduras.
Siden 1. august 2018 har en gruppe aktivister oppholdt seg i en provisorisk leir i for å hindre videre arbeid med mineralutvinning rundt byen Tocoa, nord i Honduras. De har blitt anklaget for å ha tilranet seg land og forårsaket skader på eiendommene til gruvefirmaet Inversiones Los Pinares. Det kontroversielle gruveprosjektet blir kritisert for å potensielt ødelegge drikkevannet for 14 lokalsamfunn og mer enn 90 000 mennesker, ifølge flere forskningsinstitusjoner i Honduras. I tillegg har konsesjonen for utvinning gått gjennom hendene til kjente narkotikakriminelle til dagens eiere. Lokale myndigheter erkjenner at dette har funnet sted, aksjonistene spør hvordan dette var mulig.
Allikevel bruker myndighetene hastedomstoler ment for å bekjempe alvorlig, organisert kriminalitet for å stoppe aksjonistene. Arrest- og flytteordre har blitt utstedt for 18 lokale aktivister, hvorav mange er ledere for ulike lokale organisasjoner. Blant disse lederne finner vi Leonel George fra COPA, som besøkte Norge og Norsk Folkehjelp for kort tid siden, hvor han og menneskerettighetsadvokaten Martin Fernandez fra MADJ (Movimiento Amplio de Dignidad y Justicia) delte sine bekymringer over truslene, volden og motstanden som stadig øker mot sosiale organisasjoner i Honduras.
De er redd oss fordi vi ikke frykter dem
For de lokale organisasjonene blir protestene oppfattet som fundamentale for at det 35 000 kvm store området skal overleve som livsgrunnlag for 14 lokalsamfunn, og ikke bare som et gruveprosjekt. «Å protestere mot et gruve- eller damprosjekt, som folkene i Tocoa gjør, er ikke kriminelt, reaksjonen vi får kan derimot kalles statsterrorisme», hevder advokaten Menjivar Rosales. «Organisasjonene har blitt ofre for svertekampanjer igangsatt av gruvefirmaet Inversiones Los Pinares», sier Juana Esquivel, menneskerettighetsforsvarer i stiftelsen San Alonso Rodriquez, «Firmaer, lokale og nasjonale myndigheter fremmer alle gruvevirksomheten som den eneste muligheten til utvikling i lokalsamfunnet. De ønsker å behandle oss som terrorister og narkotikahandlere". Sammen med Leonel George og COPA (Coordinadora de Organizaciones Populares del Aguan), jobber de med menneskerettigheter, natur- og rettsvern i et land med svært dårlige vilkår for frivillig arbeid: Siden 2010 har minst 118 miljøaktivister blitt drept i Honduras
Forflyttet med makt etter 88 dager
Søndag 28. oktober 2018 ble aktivistene fjernet av politiet, militæret og gruveselskapets sikkerhetsvakter. Stemningen i Guapinol er svært spent etter det lokalbefolkningen kaller overgrep fra myndighetenes side mot et lokalsamfunn som forsvarer retten til rent drikkevann og som forsvarer seg mot systematiske brudd på menneskerettighetene fra gruveselskapets side. De mener videre at tildelingen av gruvekonsesjonene til gruveselskapet Inversiones Los Pinares er åpenbart korrupt og de er i strid med nasjonale og internasjonale lover, og i strid med traktater og konvensjoner underskrevet av regjeringen i Honduras.
For Norsk Folkehjelp er den negative utviklingen for sosiale organisasjoner velkjent. Det er det et stort paradoks at urfolks rettigheter, og hensynet til miljøet, ikke betyr stort i møtet med legaliserte krav til jord og utvinning. Nesten all form for politisk motstand blir møtt med trusler, trakassering, straffeforfølgning eller vold. Norsk Folkehjelp ser med stor bekymring på kriminaliseringen av miljø- og menneskerettighetsforkjempere i Honduras.