Til hovedinnhold
Støtt nå

Møter flyktningene med et smil

I 28 år har Norsk Folkehjelps mottakstjeneste på Gardermoen tatt imot over 45 000 kvoteflyktninger. Å være den første personen mennesker på flukt møter i Norge innebærer ikke bare et stort ansvar; det krever tålmodighet og – minst like viktig – et stort smil.

Gardermoen

Godt forberedt

Siden 1994 har Norsk Folkehjelp drevet mottakstjenesten på Oslo Lufthavn Gardermoen på oppdrag fra UDI. I løpet av disse 28 årene har over 45 000 overføringsflyktninger fått assistanse.

Fram til 2015 ankom drøyt 1000 overføringsflyktninger til Gardermoen hvert år. Dette økte til 3000 da norske myndigheter bestemte seg for å ta inn flere syriske flyktninger. Etter at krigen i Ukraina brøt ut, anslår UDI at det bare i år vil komme 35 000 overføringsflyktninger fra Ukraina til Norge.

– Det varierer hvor mange som kommer per ankomst. Noen ganger er det snakk om 60 på én gang, andre bare én. Vi er uansett forberedt på å ta imot så mange som trengs, og det går som regel helt fint, forteller Shokr.

Stort ansvar og store smil

Flyktningene som ankommer Oslo Lufthavn er såkalte overføringsflyktninger eller kvoteflyktninger. Enkelt forklart er dette mennesker som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, ei heller tilbys varige løsninger i landet de oppholder seg i. De blir derfor overført til et tredje land – i dette tilfellet Norge.

Samah Shokr
Samah Shokr, teamleder for Gardermoen-tjenesten i Norsk Folkehjelp Foto: Ludvig Gundersen
Gardermoen 2
Siden 1994 har over 45 000 overføringsflyktninger fått assistanse av Norsk Folkehjelp på Gardermoen. Foto: Ludvig Gundersen
Patrick Ivan Kirya Atabala 2
Patrick Ivan Kirya-Atabala Foto: Ludvig Gundersen