Møter flyktningene med et smil
I 28 år har Norsk Folkehjelps mottakstjeneste på Gardermoen tatt imot over 45 000 kvoteflyktninger. Å være den første personen mennesker på flukt møter i Norge innebærer ikke bare et stort ansvar; det krever tålmodighet og – minst like viktig – et stort smil.
Air Turkey legger til gaten ved Oslo lufthavn. Et kaos av turister, dresskledde jobbreisende og stressede småbarnsfamilier presser seg gjennom den smale glassgangen fra flyet og mot passkontrollen. I mengden står Samah Shokr og Patrick Ivan Kirya-Atabala og følger nøye med.
Lista sjekkes flere ganger før Shokr vinker til seg flere fra folkemengden, og hilser på arabisk. Denne gangen er det 31 syriske flyktninger som ankommer.
– Alle er redegjort for, konstaterer Shokr. Hun er teamleder for Gardermoen-tjenesten i Norsk Folkehjelp.
Godt forberedt
Siden 1994 har Norsk Folkehjelp drevet mottakstjenesten på Oslo Lufthavn Gardermoen på oppdrag fra UDI. I løpet av disse 28 årene har over 45 000 overføringsflyktninger fått assistanse.
Fram til 2015 ankom drøyt 1000 overføringsflyktninger til Gardermoen hvert år. Dette økte til 3000 da norske myndigheter bestemte seg for å ta inn flere syriske flyktninger. Etter at krigen i Ukraina brøt ut, anslår UDI at det bare i år vil komme 35 000 overføringsflyktninger fra Ukraina til Norge.
– Det varierer hvor mange som kommer per ankomst. Noen ganger er det snakk om 60 på én gang, andre bare én. Vi er uansett forberedt på å ta imot så mange som trengs, og det går som regel helt fint, forteller Shokr.
Stort ansvar og store smil
Flyktningene som ankommer Oslo Lufthavn er såkalte overføringsflyktninger eller kvoteflyktninger. Enkelt forklart er dette mennesker som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, ei heller tilbys varige løsninger i landet de oppholder seg i. De blir derfor overført til et tredje land – i dette tilfellet Norge.
Det er ansatte i mottakstjenesten til Norsk Folkehjelp som er de første som møter flyktningene når de setter beina på norsk jord. Hvordan familiene blir møtt, har derfor mye å si for starten på deres nye liv i det fremmede landet.
– Som flyktningkonsulent kan jeg bidra positivt til folks oppfatning av Norge, derfor er det viktig å møte alle med et smil, sier Shokr.
En stor påkjenning
Teamet på Gardermoen består av ni flyktningkonsulenter. Deres jobb er å være trygghetspersoner og veilede flyktningene gjennom flyplassen fram til de blir hentet av kommunen der de skal bosettes eller drar videre med fly.
Selv for den mest erfarne reisende kan flyplasser være en påkjenning, med kanselleringer, bagasje som ikke kommer fram eller overvekt på bagasje. Overføringsflyktninger har i tillegg ofte liten erfaring med flyplasser, og heller ikke et felles språk med de ansatte på Gardermoen.
– Men vi er ikke redd for at problemer skal oppstå. Da løser vi dem, forteller Kirya-Atabala. Det mest dramatiske han selv har opplevd var et barn som kom bort fra moren sin på flyplassen.
– Men det endte godt, barnet hadde ikke gått langt bort, forsikrer han.
Viktig med felles forståelse
Tålmodighet og felles forståelse er nøkkelen i møte med dem som ankommer landet for første gang, mener Shokr. Hun forteller at i tillegg til å ha felles språk med flyktningene, har flere av flyktningkonsulentene samme bakgrunn.
– Vi vet at flyktningene kommer fra tøffe kår. De er slitne på grunn av reisa og spent på hva som venter dem nå når de har fått en ny sjanse i livet. Da er det godt å møte noen som har en forståelse av hvor de kommer fra og hva de har opplevd, sier Shokr.
Må øke kvoten
Siden 2017 har FNs høykommissær for flyktninger anmodet Norge om gradvis å øke antallet overføringsflyktninger som tas imot til 5000 i året. Dette er noe Norsk Folkehjelp støtter.
Politisk seniorrådgiver i seksjon for samfunnspolitisk aktivitet i Norsk Folkehjelp, Marita Holmeset-Varpe, forklarer at Norsk Folkehjelp er opptatt av at overføringsflyktninger fra andre deler av verden må bli ivaretatt, samtidig som vi tar imot mennesker på flukt fra Ukraina.
– Norge må selvfølgelig ta sin del av ansvaret for personer som flykter som en følge av krigen i Ukraina. Norsk Folkehjelp mener at det er på høy tid å øke kvoten overføringsflyktninger til 5000, og i tillegg ha en egen kvote for ukrainske flyktninger, sier hun.