Til hovedinnhold
Støtt nå

Møt våre frivillige redningsmannskaper

Norsk Folkehjelp rykker ut umiddelbart når politiet trenger hjelp til å finne noen som er savnet, eller hvis noen har skadet seg på tur. Møt noen av våre frivillige redningsmannskaper og hør hva som driver dem.


Bilde 1a

Navn: Eli Bjørklund (36)

Aktiv siden: 2003

 1. Jeg ble kjent med det via en venninnes kjæreste som var aktiv.
 2. Det var aktiviteten i lokallaget jeg syntes var mest spennende.
 3. De aktivitetene jeg liker aller best er sanitetsvakter og beredskapsambulanse.
 4. Det er viktig å ha egenskaper som å være rolig, strukturert og kunne jobbe sammen.
 5. Jeg får igjen erfaring, læring og blir enda bedre kjent med kolleger rundt om i Norge.
 6. Førstehjelp for ungdom.
 7. På en drømmedag er det ingen skader, folk som setter pris på det vi gjør og en is sola på vakt.
Eli

Roger

Navn: Roger Juvodden (52)

Aktiv siden: 1993

 1. Jeg ble kjent igjennom leder i Norsk Folkehjelp Horten den gang.
 2. Jeg liker frivillige arbeid og å hjelpe andre mennesker.
 3. Jeg liker best å være med på sanitetsvakter.
 4. Som redningsmannskap bør man være i god form og være interessert i faget
 5. Det jeg får igjen for dette er godt samarbeid, positivitet og en god følelse av å hjelpe andre.
 6. Jeg ønsker at vi klarer å vise oss fram enda mer.
 7. Min drømmedag er den dagen jeg kan være med og kjøre utrykning.

Navn: Lena Vinje-Christensen (26)

Aktiv siden: 2018

 1. Jeg ble kjent med Norsk Folkehjelp Sanitet etter et år på folkehøyskole hvor jeg gikk på en redningslinje.
 2. Jeg ble med fordi jeg har en interesse for søk og redning, for å utfordre meg selv, lære nye ting og gjøre noe godt for andre.
 3. Jeg liker det meste vi driver med. Jeg synes det er ekstra spennende å få utfordre meg selv på krevende søk- og redningsoppdrag.
 4. Man kommer langt med motivasjon og et klart hode for å bli med oss i redningstjenesten.
 5. Jeg får muligheten til å møte mange nye folk, lære og utfordre meg selv.
 6. Det er egentlig ikke så mye jeg savner. Jeg gleder meg til AFØR-kurset er oppe og kjører og vi kan utdanne oss til avanserte førstehjelpere.
 7. De beste dagene som redningsmannskap er når man får brukt ferdighetene sine til å redde liv.
Lena

Magnus

Navn: Magnus Revaa (19)

Aktiv siden: 2020

 1. Jeg ble kjent folkehjelpa gjennom vaktene deres på 4H.
 2. Jeg ble med i saniteten for jeg ønsket en ny hobby som var både spennende og givende. Jeg ønsket å være med å gjøre en forskjell
 3. Jeg liker best søk og redning
 4. Som redningsmannskap må man være samarbeidsvillig, oppmerksom, omsorgsfull, åpent trosyn og ha en stå-på-vilje.
 5. Jeg får god erfaring og kunnskap som jeg kan ta med videre i livet, og lære bort til andre. Jeg får muligheten til å videreutvikle meg selv med kunnskap gjennom ulike kurs.
 6. Jeg savner ingenting. Jeg syns de dekker det meste bra
 7. En drømmedag i saniteten er en dag som det skjer mye, en dag der man må ha fullt fokus på det oppdraget eller arrangementet man er på. Å være på vakt med gode kollegaer på laget.

Navn: Mads Larsen (24)

Aktiv siden: 2016

 1. Jeg kom litt tilfeldig inn i Norsk Folkehjelp Sanitet da instruktøren på et dykkerkurs også var leder i Hønefoss-laget. Visste ikke så mye om Folkehjelpa fra før, og interessen for sanitet ble vel vekket først under første KNF-kurset. Like etter kurset dro jeg på sanitetstjeneste på russetreffet på Lillehammer, hvor jeg hadde det utrolig morsomt og lærte mye, og resten er vel historie.
 2. De aktivitetene jeg liker best er vakter hvor en kan få bruk for nesten hele spekteret av utdanningen, samt at en får uttelling for all øvingen på temakveldene. Slik som på russetreff eller vakt på sommerleir på Utøya. For ikke å glemme det sosiale.
 3. Som redningsmannskap er det å være selvgående når det trengs, samt å kunne fungere på lag med folk fra andre organisasjoner det jeg anser som viktig. I tillegg til det å kunne det som læres bort i utdanningen.
 4. Det å kunne kjenne på at en har vært med på å gjøre en forskjell for noen, enten for savnede/pasient og/eller pårørende, er det som driver. Det finnes ikke bedre betaling enn smilet en får tilbake etter å for eksempel har satt på et plaster. Eller det å se alle ressursene som settes i arbeid for å finne noen.
 5. Det er vel ikke flere andre aktiviteter som jeg ønsker Saniteten skal engasjere seg i. Fordi aktivitetene er tilpasset lokallagenes behov. Pandemien har vist at vi klarer å bidra litt ekstra, og samtidig opprettholde beredskapen.
 6. En drømmedag i Saniteten er når alt klaffer når det virkelig trengs, alt bare virker. Det være seg en leteaksjon eller på vakt.
Mads

Trine Lise

Trine Lise Sommerbakk (26)

Aktiv siden: 2019

 1. Jeg jobber til daglig på ambulansestasjonen på Finnsnes. Sjefen min Vegard Eidissen Lindbæk, som også er leder av Sentralt Sanitetsutvalg, spurte om jeg kunne tenke meg å bli medlem.
 2. Jeg hadde lyst til å bidra til å finne savnede og å gi pårørende svar.
 3. Vårt lag driver kun med søk- og redningsoppdrag. Det føles godt å kunne bidra frivillig i oppdrag på steder hvor offentlige etater ikke kommer seg.
 4. Alle må gjennomføre kurs i førstehjelp og søk og redning. De fleste vil kunne passe inn, men det vil alltid være noen områder man er flinkere på enn andre.
 5. Det er ingenting som er bedre enn følelsen av å være en brikke i et større puslespill som har et felles mål om å få folk hjem.
 6. Vi har spesialisert oss på søk og redning, og prioritert bort andre aktiviteter.
 7. Min drømmedag er å møte mennesker i rolige rammer i situasjoner hvor de setter pris på at vi er til stede.

Mats Kongshaug (46)

Aktiv siden: 2013

 1. Stein Magne Eidissen tok kontakt med modellflymiljøet på Finnsnes fordi laget ønsket å bygge opp kompetanse på drone i søk- og redningsoppdrag.
 2. Jeg fløy droner på hobbybasis, og meldte meg inn for å kunne bruke hobbyen til noe nyttig.
 3. Vårt lag driver kun med søk- og redningsoppdrag. Det passer meg bra, for jeg er glad i å være ute i naturen.
 4. Du må takle å være ute i naturen under alle slags forhold, og kunne ta vare på både deg selv og dem rundt deg.
 5. Det er en god følelse å være med på å gi pårørende svar, uansett utfallet av oppdraget.
 6. Vi har spesialisert oss på søk og redning, og prioritert bort andre aktiviteter.
 7. Min drømmedag er følelsen av å være klar, uansett vær og forhold.
Mats

Stein Andre

Sten André Olsen (50)

Aktiv siden: 2019

 1. Jeg jobber til daglig på ambulansestasjonen på Finnsnes. Sjefen min Vegard Eidissen Lindbæk, som også er leder av Sentrals Sanitetsutvalg, spurte om jeg kunne tenke meg å bli medlem.
 2. Jeg er med fordi det er givende, sosialt og interessant.
 3. Vårt lag driver kun med søk- og redningsoppdrag. Vi har spisset alle våre aktiviteter inn mot det.
 4. Du må kunne tilegne deg kunnskap og være en lagspiller.
 5. Den sosiale biten i laget er viktig. Vi er en sammensveiset gjeng som stoler hundre prosent på hverandre uansett hva som skjer.
 6. Vi har spesialisert oss på søk og redning, og prioritert bort andre aktiviteter.
 7. Å ha muligheten til å rykke ut når alarmen går. I min jobb kan jeg ikke bare dra av gårde når som helst, og i tillegg har jeg ansvaret for barn.

Tor Martin Nilsen (46)

Aktiv siden: 2017

 1. Jeg ble først kjent med Norsk Folkehjelp Sanitet gjennom sosiale medier, hvor de annonserte et infomøte for interesserte.
 2. Først og fremst erkjennelsen av at mange som trenger bistand i forbindelse med fjellturer får denne av frivillige mannskaper. Jeg er mye på tur selv, og synes det er viktig at de som har behov for hjelp, får det.
 3. Jeg har i løpet av de årene jeg har vært med som frivillig oppdaget at Saniteten er så mye mer enn bare å lete etter mennesker i fjellet. Men det er nok lengre leteaksjoner i fjellet jeg liker best. Gjerne i litt utfordrende terreng.
 4. I hovedsak at man er et medmenneske og viser omsorg for andre. Resten lærer man etter hvert. At man ikke stresser seg opp i situasjoner som kan oppleves som litt hektiske eller uoversiktlige, kan være en fordel.
 5. Det er veldig mye mer enn jeg så for meg da jeg dro på infomøtet. Kurs og opplæring, selvsagt. Sanitetsvakt på arrangementer er veldig kjekt. Og så møter man så masse fine folk, både i egen organisasjon og i andre. Det er bygd opp en veldig fin og inkluderende kultur i laget.
 6. Det ser ut til at «bratt og glatt»-gruppa endelig kommer i gang, så da er jeg fornøyd.
 7. Kan ikke komme på noe spesielt.
Tor Martin

Inger Lise

Inger Lise Odden Monsøy (40)

Aktiv siden: 2018

 1. Jeg har flere venner og bekjente som var og er aktive i Norsk Folkehjelp.
 2. Jeg og min mann hadde over lengre tid snakket om at vi ønsket å bli med i Norsk Folkehjelp. Det er givende å kunne bidra i lokalsamfunnet, og ikke minst sosialt og lærerikt.
 3. Jeg er veldig glad i å selv lære, og å lære bort det jeg kan innenfor førstehjelp. En møter så mange forskjellige mennesker, forskjellige utfordringer, mennesker i krise o.l. når en er ute på søk. En lærer mye om seg selv og andre.
 4. Det er viktig å kunne jobbe i team, være samarbeidsvillig og like å hjelpe andre.
 5. Jeg får mye ny kunnskap, nye bekjentskaper og glede fordi jeg føler at vår jobb betyr noe både for meg selv og andre.
 6. Mitt ønske er at den psykiske biten ble viet større oppmerksomhet, da vi møter mange mennesker i krise. For eksempel hvordan vi skal opptre i møte med mennesker med økt selvmordsrisiko.
 7. Min drømmedag må være en hel dag med Live Kummen, der jeg kan få mye ny kunnskap i emner som hypotermi, førstehjelp i skred og psykisk førstehjelp – også til pårørende.

Ragnhild Bjerkeset (30)

Aktiv siden: 2014

 1. Jeg kom over et arrangement på Facebook der lokallaget skulle ha et informasjonsmøte om opprettelse av ei ny skredgruppe. Jeg syntes dette hørtes interessant og lærerikt ut, og siden har jeg vært med i denne skredgruppa.
 2. Jeg ville lære mer om snøskred, redning og førstehjelp. Gleden over å kunne bidra til å redde liv motiverer.
 3. Alt som har med friluftsliv og spesielt snø å gjøre.
 4. Man må være engasjert og interessert i å hjelpe mennesker som enten har skadet seg eller trenger hjelp på andre måter.
 5. Mye viktig kunnskap, gode relasjoner, lære å samarbeide med andre mennesker, mestringsfølelse
 6. Usikker.
 7. Stor skredøvelse sammen med for eksempel politiet, AMK, Røde Kors, Norske redningshunder og Norsk luftambulanse.
Ragnhild

Svei Olaf

Svein Olav Vassli (54)

Aktiv siden: 2005

 1. Jeg har bestandig visst om Folkehjelpa.
 2. I utgangspunktet ble jeg med for å holde meg i form.
 3. Jeg liker best søk og redning.
 4. For å bli med må man være i brukbar form, og å kunne lese kart og terreng.
 5. Jeg får en glede over å hjelpe andre.
 6. Kommer ikke på noe.
 7. Min drømmedag er en vellykket aksjon i fint vær.

Øystein Nerland (41)

Aktiv siden: 2020

 1. Jeg har kjent til Norsk Folkehjelp lenge, men ble virkelig introdusert for organisasjonen etter at jeg ble med på en infokveld høsten 2020.
 2. Det er vel et ønske om å kunne bidra. Å være med og hjelpe til når noen trenger det som mest. Det er en veldig meningsfylt hobby.
 3. Det er nok søk og rednings-aktivitetene jeg liker best å holde på med. Både på treningskvelder og ikke minst når alt vi har trent på fungerer godt i aksjoner.
 4. Jeg tenker det viktigste er et ønske om å ville andre mennesker godt. Så finnes det mange ulike egenskaper man kan ha bruk for i redningstjenesten. Det viktige er å ha egenskaper og kompetanse som vi kan spille på for å gjøre laget best mulig.
 5. Det er en fantastisk følelse når en aksjon ender godt og man har bidratt til at noen kommer til rette, eller kanskje til og med har reddet et liv. Ellers er det et utrolig fint sosialt miljø i laget som gir meg mye tilbake.
 6. Norsk Folkehjelp Sanitet flink til å utvikle spennende nye prosjekter som bruk av drone og «bratt og glatt»-gruppe. Det er spennende å følge med på alt dette.
 7. Vi har det veldig kjekt på trening, så det er jo på en måte drømmedagen hver dag. Ellers er det utrolig fint når vi ser at alt vi har trent på fungerer i aksjoner sammen med andre organisasjoner, politi og helsevesen, og at aksjonen ender godt.
Oystein

Kristoffer

Kristoffer Christiansen (28)

Aktiv siden: 2018

 1. Jeg fant ut om Norsk Folkehjelp Sanitet gjennom en lokal facebookannonse som min samboer sendte meg.
 2. Som tilflytter på en ny plass hadde jeg ikke noen omgangskrets eller hobby, og etter seks år som frivillig i Redningsselskapet på tidligere bosted, hadde jeg også et lite vakuum i redningshjertet som måtte fylles. Norsk Folkehjelp Nesset tok meg imot med åpne armer og har gitt meg både kompetanse og gode venner.
 3. Som leder for elv, flom og overflateredning er vel det ikke noen overraskelse hva som står høyest, men aksjoner generelt hvor det er litt tempo gjør godt for sjela. Temakvelder på folkehjelphuset med rom for litt løs prat og en kaffekopp er også et høydepunkt.
 4. For å være med må man være litt allsidig. Noen ganger møter vi mennesker på kanskje den verste dagen i deres liv. En god balanse av medmenneskelighet og faglig kompetanse er det som definerer et godt redningsmannskap i mitt hode.
 5. For meg er det det sosiale og den gode selvfølelsen som er den store betalingen, men også egenutvikling gjennom kompetanseøkning i et fag jeg er interessert i.
 6. Jeg kunne ønske at vi på lengre sikt skal kunne bidra internasjonalt som en redningsressurs under flom og lignende naturkatastrofer.
 7. Ingenting er bedre balsam for sjela enn en aksjon med strømlinjeformet samvirke på tvers av etater og organisasjoner, hvor alt ender godt. Det kan jo også være sol den dagen som en bonus!

Wenche Toven (61)

Aktiv siden: 2008

 1. Jeg ble kjent med Norsk Folkehjelp Sanitet gjennom min bror Rune Toven.
 2. Jeg ble med for å kunne utgjøre en forskjell og bidra når hendelser skjer.
 3. Jeg liker best søk og redning, alpint, innsats i skred og operativ ledelse.
 4. For å være med må man være motivert og engasjert i redningsarbeid og ha et inderlig ønske om å bidra og lære mer. Hele tiden holde seg oppdatert. De må kunne godt førstehjelp, hypotermi og søksteknikk. Være gode på samarbeid og tydelig kommunikasjon. Redningsmannskap må selvsagt også ha god fysisk form og psykisk god helse.
 5. Jeg får tilbake kunnskap, energi og motivasjon til å hjelpe andre.
 6. Jeg mener at Saniteten skal engasjere seg i generelt redningsarbeid, og hjelpe andre. Det er naturlig at vi bistår i store hendelser som katastrofer etc.
 7. Drømmedag, ja. Det må være å finne personer i live og at alle samarbeider godt, med god og tydelig ledelse.
Wt

Leif Johan

Leif Johan Monsøy (37)

Aktiv siden: 2018

 1. Jeg ble kjent med Norsk Folkehjelp Sanitet gjennom venner og bekjente, samt gjennom en redningsaksjon.
 2. Jeg ble med for å kunne hjelpe andre som er i nød eller trenger hjelp/bistand og kunne gjøre en liten forskjell i andres hverdag.
 3. Jeg liker best redning under snøskred, henteoppdrag, scooterkjøring/transport.
 4. For å være med bør man være empatisk, forståelsesfull, framoverlent, kunne sette seg inn i andres situasjon, være bestemt og tydelig når det behøves.
 5. Man får igjen mestringsfølelse, gleden over å hjelpe andre, og får mange nye bekjente.
 6. Jeg synes egentlig vi dekker det meste.
 7. Det er vanskelig å beskrive en drømmedag, men gjerne et henteoppdrag inkludert førstehjelp som går på skinner, hvor alle involverte sitter igjen med en god følelse.