Lokket med pris hvis han sluttet å engasjere seg
– Myndighetenes mål er å utvinne det som finnes i naturen med minst mulig innsats og kostand, for å tjene mest mulig. Slik skaper de enorm rikdom for seg selv, og enorm fattigdom for alle oss andre. Det er dette vi protester mot, sier presten Padre Melo. Men i Honduras blir all protest sett på som et angrep på myndighetene. Padre Melo har lang erfaring med hvordan myndighetene jobber for å stilne sine kritikere.
– En metode er å ignorere oss. Avisene skriver aldri om alt det gode arbeidet vi gjør lokalt, aldri om rapporter vi skriver eller hvordan vi lever på landsbygda. Vi eksisterer ikke, sier presten.
De eneste gangene aktivistene er synlig i offentligheten er når de blir utsatt for svertekampanjer, forklarer han.
– Jeg er prest og radioaktivist og har viet livet mitt til å forsvare de som lider. Men i følge avisene er jeg en kriminell, en terrorist, en voldelig opprører. Alltid er det nye svertekampanjer mot meg – den nyeste påstår at jeg er alkoholiker og pedofil. Andre svertekampanjer påstår jeg smugler våpen eller er en del av narkotikakriminaliteten. Slik forsøker myndighetene å få folk til å vende seg mot meg.
Kampanjene foregår i aviser, på sosiale medier og plakater og flygeblader som deles ut.
Hvem: Padre Melo (61)
Hvor: Honduras
Hva: Prest og leder for den radiostasjonen Radio Progreso
Rommet for organisasjoner som jobber med menneskerettigheter og politisk påvirkning snevres inn. Det betyr at det har blitt vanskeligere og farligere å være organisert, og vanskeligere for sivilsamfunnet å påvirke samfunnsutviklingen. Siden 2012 har mer enn 60 land vedtatt lover som gjør det vanskeligere for organisasjoner å jobbe for menneskerettigheter og politisk påvirkning. På engelsk kalles dette fenomenet for shrinking space. FN, EU og Europarådet mener demokratiet trues.
Padre Melo forteller at han også har blitt tilbudt penger for å tie stille. Han har blitt tilbudt store beløp både til seg selv, men også i form av støtte til radiodriften – men bare hvis de slutter å snakke om politikk. Han har også fått tilbud om trematerialer, nok til å legge nytt tak på alle husene i landsbyen.
– For noen år siden ble jeg til og med tilbudt en menneskerettighetspris av myndighetene mot at jeg sluttet å engasjere meg. Jeg forklarte at jeg ikke kunne ta i mot en menneskerettighetspris av landets største overgriper.
En annen metode er å bruke loven. Protestanter blir fengslet og dømt for å forstyrre ro og orden, eller de blir anklaget for å være terrorister. Padre Melo har også opplevd at radiomasten har blitt ødelagt så de ikke har klart å gjennomføre sendinger. Trusler er heller ikke uvanlig.
– Men det verste er nok at familie og venner trygler meg om å slutte å engasjere meg. De er redde for at noe skal skje. Presset fra de nærmeste er mer effektivt enn alt det andre. Og på den måten oppnår myndighetene nettopp noe av det de vil når de utsetter meg for trusler. Men jeg slutter ikke. Dette er livet mitt.
Tekst og foto: Anne Håskoll Haugen