- Langt under beltestedet fra Høyres programkomité
Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på Høyres siste forslag til en mer restriktiv asyl- og innvandringspolitikk, som ble lansert av programkomitéen denne uka. – Hvilket samfunn er det vi ender opp med dersom det blir stuerent å kjøpe seg fri fra internasjonale forpliktelser, spør generalsekretær Henriette Westhrin.
Programkomiteens nestleder Henrik Asheim tar til orde for at Norge som hovedregel ikke bør gi opphold til de som søker asyl direkte i Norge, men heller inngå avtaler med trygge tredjeland. Dette for å hjelpe flere på en best mulig måte.
- Å innføre en hovedregel om at det ikke skal gis opphold til mennesker som søker asyl direkte i Norge, er i beste fall naivt, og et brudd på folkeretten. Det kan sikkert oppfattes som en attraktiv løsning å kjøpe seg fri fra internasjonale humanitære forpliktelser når man sitter med regjeringsmakt i et av verdens rikeste land, men det er lettere sagt enn gjort, sier Westhrin.
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har som hovedregel at det er landet som har mottatt asylsøknaden som har hovedansvar for at beskyttelse blir gitt. Kriteriene som må oppfylles for at et land skal kunne definere seg som et «trygt tredjeland», er svært strenge, og Westhrin spør seg om Høyre har satt seg inn hva som skal til for at et land skal kunne defineres som et «trygt tredjeland».
Det er ikke nok at et land har sluttet seg til de nødvendige internasjonale konvensjonene og kan garantere at flyktningene ikke risikerer å bli sendt tilbake til hjemlandet. De må også ha demonstrert i praksis at de etterlever flyktningkonvensjonen. I tillegg kommer krav til forsvarlig innkvartering, mulighet til å forsørge seg selv og til å oppnå en varig løsning på fluktutfordringen.
- Ikke minst må asylsøkeren ha en nær forbindelse til landet. Å ha reist gjennom landet på vei til et annet land, regnes ikke som tilstrekkelig. Et annet viktig poeng er at et land kun bør overføre ansvaret for å behandle en asylsøknad til et annet trygt land dersom disse to landene har asylsystemer som er av tilnærmet samme standard, legger Westhrin til.
Westhrin beklager at styringspartiet Høyre nå tar opp kampen med FrP om å være det mest restriktive partiet på asylfeltet. Som nybakt medlem av FNs sikkerhetsråd mener hun det er uheldig for Norges internasjonale omdømme dersom dette blir offisiell Høyrepolitikk, og i verste fall regjeringens offisielle politikk.
- Hvilket samfunn er det vi til slutt ender opp med dersom vi stenger døra til de som har et reelt beskyttelsesbehov, og kun tar imot ressurssterke innvandrere? Hva gjør det med mangfoldet, som regjeringen vanligvis forfekter som en viktig verdi? Å stenge døra til asylsøkere er heller ikke i tråd med folkeopinionen, da Integreringsbarometeret 2020 viser at hele 2 av 3 innbyggere mener Norge bør ta imot flere flyktninger med behov for beskyttelse.