Landmine skreddersydd for å skade barn
En merkelig dings på bakken vakte de to guttenes nysgjerrighet. Det kunne kostet dem livet.
Det er ett år siden nå. Shoruki (13) and Shukrullojev (14) la i vei hjemmefra for å sanke gress til familienes produksjon av høy. De kom over noen merkelige objekter på bakken. Som alle barn var de to guttene nysgjerrige. De plukket opp en av dingsene og prøvde å åpne de rare «vingene» den hadde.
Da Norsk Folkehjelp intervjuet guttene på sykehuset noen dager senere, ble det klart at det de hadde funnet var en landmine av typen PFM-1, også kjent som sommerfuglmine eller grønn papegøye – på grunn av formen er det lett å anta at minen er en leke.
Guttene begynte å demontere gjenstanden. De syntes sikringen så ut som et batteri, og det kunne komme godt med i en laser-leke de hadde. Dermed forsøkte de å fjerne sikringen. Eksplosjonen som fulgte skadet dem begge alvorlig.
Den yngste av de to, Shoruki, mistet bevisstheten. Shukrullojev var selv alvorlig skadet, men bar både kameraten og høyet de hadde samlet et godt stykke langs den 10 kilometer veien hjem. Han kollapset og mistet bevisstheten like før de nådde bygda de bor i. Etter 2-3 timer uten lyd fra guttene, begynte familiene deres å bli bekymret. De fant guttene ikke langt fra hjemmefra, og fikk fraktet dem på sykehus.
En av guttene mistet en finger, og begge ble alvorlig skadet som følge av fragmenter fra eksplosjonen. Heldigvis ble de funnet tidsnok til at livene deres kunne reddes.
Det er utfordrende å leve av jorda i Tadjikistan, et land som for det meste består av fjell og stein. Folk som bor på bygda er ofte overlatt til å dyrke jord som er forurenset av landminer og andre eksplosive rester av krig. Landminene som skadet Shoruki (13) and Shukrullojev (14) hadde lagt i bakken i om lag 25 år.
Norsk Folkehjelp har siden 2011 ryddet 6348542 kvadratmeter med land i Tadjikistan og fjernet 22681 landminer og 947 andre eksplosiver. Vårt arbeid her er mulig takket være våre støttespillere og våre donorer: Utenriksdepartementet i Norge, det amerikanske utenriksdepartementet (USDoS) og TV-aksjonen 2011. Sammen jobber vi for å beskytte sivile mot eksplosive våpen
Tekst og foto: Alima Marodbekova