Koronaen rammer skjevt
Etter hvert som koronapandemien har utviklet seg, er det tydelig at det er de svakeste gruppene i samfunnet som rammes hardest. Norsk Folkehjelp gjør en innsats for at informasjon om smittevern skal nå ut til minoritetsbefolkningen.
Da regjeringen først delte ut koronamidler, var det i hovedsak de store norske organisasjonene som fikk støtten. Norsk Folkehjelp valgte derfor – i tillegg til å bruke deler av støtten til eget arbeid for informasjonsspredning til minoritetsgrupper – å støtte initiativ som er igangsatt av minoritetsbefolkningen selv.
– Vi så mange gode initiativ som kunne bli enda bedre med litt støtte. Ikke minst er det viktig å støtte informasjonsarbeid som henvender seg til grupper andre ikke når. Samtidig sprer vi informasjon gjennom vår egen organisasjon også, sier leder Ingrid Sætre i avdelingen for Organisasjon og Flyktning og Inkludering.
Mange gode tiltak
Det er mange som har jobbet med å utvikle informasjonsmateriell om koronapandemien. Den frivillige organisasjonen Papillon og Vestland Innvandrerråd gikk sammen med Norsk Folkehjelps lokallag i Bergen og lagde 27 korte helsefaglige videoer på ulike språk.
– I starten av pandemien opplevde vi at mange i minoritetsbefolkningen mistolket de meldingene som kom fra helsemyndighetene og at mange fulgte råd fra hjemlandet som ikke var i tråd med anbefalingene i Norge. Vi var derfor veldig glad for at to så kompetente organisasjoner i Bergen ønsket å utvikle filmer på alle de aktuelle språk vi ser som behov. Det helsefaglige er forankret på Haukeland Universitetssykehus, så vi er trygg på at den delen også er av god kvalitet. Samarbeidet fortsetter, og det vil etter hvert bli utviklet annet materiell, sier Jorge Alex Dahl, styreleder i Norsk Folkehjelp Bergen.
Radio Inter FM er en lokalradio i Oslo med sendinger på en rekke språk. De har daglig formidlet informasjon om smitteverntiltak mot koronaviruset. I tillegg blir informasjonen spredt via strømming på Facebook og Youtube. Radiospottene blir spilt flere ganger under sendingene, og inneholder praktisk informasjon om hvordan man unngår smitte, som for eksempel god håndhygiene, holde avstand til andre, unngå håndhilsninger og la være å delta i større forsamlinger. I tillegg blir det understreket hvor viktig det er å følge FHIs anbefalinger om tiltak som begrenser spredningen.
Minoriteter innad i minoritetsmiljøene er ofte ekstra sårbare, og det er enda vanskeligere å få ut informasjon til dem, for eksempel til skeive med muslimsk bakgrunn. Organisasjonen Salam når fram til disse miljøene, derfor har Norsk Folkehjelp støttet deres podkast.
Sist, men ikke minst, har Norsk Folkehjelp OASEN lagd fire av totalt tolv planlagte artikler på lettfattelig norsk om følgende temaer: «Det er viktig å vaske på riktig måte», «Hva er reglene for fester og møter?», «Vil du ikke sende barna tilbake til skole? Les dette før du bestemmer deg» og «Hva er risikogruppe?». Alle artiklene er oversatt til urdu, arabisk og somalisk. OASEN samarbeider med 17 lokale innvandrerorganisasjoner om distribusjon av artiklene til målgruppene.
– Norsk Folkehjelp mener det er viktig å i større grad rette oppmerksomheten mot grupper som lett faller utenfor, og takker integreringsministeren for støtten til dette arbeidet, sier Ingrid Sætre.
Lenker
- Informasjonstiltak på 27 språk utarbeidet av Norsk folkehjelp Bergen, den frivillige organisasjonen Papillon og Vestland Innvandrerråd her.
- Hør radiospott fra Radio Inter FM
- Podkast fra organisasjonen Salam her.