Katastrofale ødeleggelser i Honduras og Guatemala
Mens hele verdens blikk var rettet mot valget i USA, traff orkanen Eta den karibiske kysten av Mellom-Amerika forrige uke. Våre partnere i Honduras og Guatemala melder om katastrofale ødeleggelser og store hjelpebehov, og er allerede i gang med nødhjelpsarbeid.
De fleste av Norsk Folkehjelps partnere er tilknyttet ulike lokalsamfunn, og var derfor allerede tilstede og kunne starte nødhjelpsarbeidet umiddelbart. Mat, madrasser, vann og basisutstyr er delt ut til familier rammet av flom og ras. I tillegg bidrar våre partnere som som opererer ulike medier med å spre informasjon, samle inn data, koble sammen familiemedlemmer som har kommet bort fra hverandre, og å organisere innsamling av mat og klær.
De materielle ødeleggelsene forårsaket av regn og flom er på samme nivå eller verre enn skadene etter orkanen Mitch i 1998, og har rammet både rurale og urbane områder. Flere hundre mennesker er rapportert døde eller savnede, blant dem medlemmer i Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner. Det totale omfanget av Eta er ennå ikke klart, men bare i Honduras og Guatemala alene anslås det at over to millioner mennesker er berørt av naturkatastrofen.
Det kan fortsatt ta uker før alt vannet trekker seg tilbake, og igjen står ødelagte hjem, skoler, veier, broer og marker. En av våre partnere i Honduras, bondeorganisasjonen CNTC, anslår at deres medlemmer har mistet 95% av sine avlinger inkluder frukttrær, korn, husdyr, og fisk. Mange av dem har mistet både hjem og alle eiendeler, og bor nå i midlertidige herberger, eller sitter på motorveier og broer som ikke er oversvømt og venter på at flommen skal minske.
Langtidseffektene av Eta vil prege lokalsamfunn i Honduras og Guatemala i all overskuelig fremtid. I tillegg til kosekvensene direkte knyttet til orkanen og oversvømmelsene, kommer ringvirkninger som fare for massive utbrudd av COVID-19, denguefeber og leptospirose, som spesielt rammer barn og kan føre til alvorlig sykdom.
Norsk Folkehjelp ser nå på hvordan vi kan støtte våre partnere i nødhjelpsarbeidet de allerede er i gang med.
Saken oppdateres.