Kan man stoppe koronaviruset når man mangler alt annet?
Når man bor i en slum uten rent vann, ordentlige sanitærforhold er det vanskelig å følge rådene WHO deler for å stoppe en pandemi. Sør-Afrikas mange slumbeboere slåss for sine rettigheter på flere fronter samtidig.
I Sør-Afrika bor mange millioner i midlertidige skur på land eid av andre og med stadig trussel om å bli forvist fra landet de bor på. De mangler nesten alle de grunnleggende betingelsene for å lykkes i kampen mot koronaviruset. Det har allikevel noen som kjemper for dem: Abahlali baseMjondolo, organisasjonen som representerer slumbeboere i ulike regioner i Sør-Afrika.
I Sør-Afrika jobber Norsk Folkehjelp sammen med flere organisasjoner, Abahlali baseMjondolo alene har 75,000 medlemmer.
Anbefalingene sørafrikanske myndigheter gir under koronakrisen blir støttet av Abahlali baseMjondolo, som allikevel påpeker at dette er et middelklasse-tiltak med liten nytte for de fattigste. Som under alle kriser øker bare forskjellene mellom ulike samfunnsklasser - fattigste lider også mest under koronakrisen. Som organisasjonen selv formulerte det: “det virker ikke mulig å beskytte seg mot spredning av dette viruset når man bor i søla som en gris”.
Norsk Folkehjelp støtter i all hovedsak informasjonsarbeid, sanitetsprosjekter og matutdeling, arbeid som er veldige viktig akkurat nå, men samtidig pågår den grunnleggende kampen: Retten til egen bolig, skikkelige sanitære forhold og rent drikkevann. Kampen mot koronaviruset med de midlene man har tilgjengelig.
Sør-Afrika og president Cyril Ramaphosa har fått mye skryt av sin raske og resolutte tiltak under koronakrisen.
Torsdag 30. april arrangerer Norsk Folkehjelp et webinar der representanter for Sør-Afrikanske rettighetsorganisasjoner og Norsk Folkehjelp diskuterer hvordan responsen på og effekten av tiltakene så langt har vært i Sør-Afrika, et land hvor forskjellene mellom rike og fattige er enorme.
Støtt kampen mot korona og for slumbeboernes rett til et bedre liv!
Vi står i en global pandemi som truer folks helse og liv over hele verden. Slik mange av våre frivillige responderer på krisen her hjemme, responderer våre partnere ute på utfordringen. De trenger vår støtte. Utviklingsland står overfor en krise som vil ha katastrofale økonomiske konsekvenser og forsterke ulikheten.
Myndighetene i mange land har strammet grepet og innført ulike typer unntakstilstand eller kriselover, noe som gir dem videre fullmakter. Mange steder har politiet og militæret blitt satt inn for å kontrollere befolkningen. Andre land innfører også omfattende digital overvåkning av folks bevegelser og aktivitet på sosiale medier. Myndighetene benytter mulighetene til å innskrenke handlingsrommet for sivilsamfunnet, ytringsfriheten og forsamlingsretten.
Koronakrisen vil ramme Norsk Folkehjelp sine partnere hardt. Nå er tiden inne for å vise solidaritet og sikre at sivilsamfunnet fortsatt kan virke og spille sin rolle i å kunne svare på folks behov for korrekt informasjon, såpe og desinfeksjonsmidler, og matutdeling for de aller mest sårbare.
Støtt Norsk Folkehjelps 1. mai-kampanje på vår Facebook-side