Hvorfor Syria?
Norsk Folkehjelp svarer på de mest stilte spørsmålene om vårt arbeid i jordskjelvrammede Syria.
Hvordan er situasjonen i det jordskjelvrammede området i Syria?
Det er stor mangel på utstyr i området. Det er byer som kun har én bulldoser, og man er nødt til å bruke hendene i ryddearbeidet. Store deler av befolkningen i dette området er internt fordrevne på grunn av borgerkrigen i landet og var i utgangspunktet veldige fattige. Selv om folk har blitt berget ut av ruinene, så er det ikke gitt at de overlever. Sykehusstrukturer er rammet, det er lang vei til nærmeste operative sykehus og folk kan dø på veien. I tillegg til at flere mennesker ble drept da hjemmene deres kollapset under jordskjelvene, har landet blitt rammet av kolerautbrudd. Vinterens kalde temperaturer og værforhold gjør at menneskene, som nå sitter igjen uten tak over hodet og nødvendig utstyr er ekstra sårbare, og man frykter at flere vil fryse i hjel eller få nye sykdommer.
Hva gjør Norsk Folkehjelp i syria?
Siden det første jordskjelvet rammet Tyrkia og Syria 6. februar, har Norsk Folkehjelp jobbet for å gi de overlevende i Syria øyeblikkelig hjelp, gjennom våre lokale samarbeidspartnere Bahar og Masrrat. De jobber nå på spreng for å få ut mat, tepper, telt, vann, utstyr til oppvarming, hygieneartikler og annet livsnødvendig utstyr, til dem som er rammet av jordskjelvene. Norsk Folkehjelps partnere arbeider også med utdeling av enkeltstøtte til befolkningen. Da får familier kjøpt inn akkurat det familien trenger aller mest. Det understøtter også de lokale butikkene og markedene slik at samfunnet ikke stopper helt opp.
Hvem er våre partnere?
Norsk Folkehjelp har vært til stede i Syria i 12 år, og hadde etablert flere programmer og tette samarbeid med lokale partnere før jordskjelvene inntraff. Blant våre partnere er Bahar og Masrrat, som nå yter nødhjelp til de overlevende etter skjelvene. Bahar er en lokal organisasjon som arbeider i hele Nord-Syria og i Irak. Arbeidet deres er styrt av internasjonale menneskerettigheter og humanitære standarder og prinsipper. Masrrat er en ideell organisasjon som jobber for å levere løsninger for krisehåndtering i berørte lokalsamfunn gjennom blant annet utdeling av mat og beskyttelse av kvinner, barn og andre sårbare grupper.
Hvorfor er det så vanskelig å komme fram med hjelp til Syria?
De jordskjelvrammede områdene i Syria er opprørskontrollerte. Det gjør det veldig mye vanskeligere å komme fram med hjelp. Tilgang er et stort problem både i opprørskontrollerte områder og i regimekontrollerte områder, også fra tyrkisk side. I januar ble resolusjonen for å bringe humanitær hjelp fra Tyrkia utvidet med seks måneder, men det er kun ett sted FN har lov å krysse grensen med humanitære forsyninger. Befolkningen nordvest i Syria er med andre ikke bare rammet av borgerkrig og nå et jordskjelv, men også av storpolitikk. Det har vi i lang tid advart mot.
Hvorfor jobber ikke Norsk Folkehjelp i Tyrkia, som også er rammet av jordskjevelet?
Etter at jordskjelvene inntraff, gjennomførte Norsk Folkehjelp og våre partnere umiddelbart behovsvurderinger i de syriske byene Jinderes, Albab, Atareb, Azaz, Afrin, Harem og Selqin. Norsk Folkehjelps innsats er fokusert på nordvest i Syria, hvor Norsk Folkehjelp har samarbeidet med våre partnere siden 2012.
Norsk Folkehjelp har ikke fra før av et etablert program i Tyrkia. Jordskjelvet er også en tragedie for Tyrkia, men Syria er enda mer sårbart, på grunn av årevis med borgerkrig. I Tyrkia ser vi at flere land stiller penger og mannskaper til disposisjon for å få folk ut av ruinene. I Syria er de ingen slik hjelp. Det er syriske organisasjoner som gjør hoveddelen av arbeidet. Disse organisasjonene er sterke og viktige, som står på i denne situasjonen, men uten støtte og bistand er det begrenset mye de kan få utrettet.
Hva trengs mest i området nå?
Det er essensielt å dekke primærbehov for dem som er rammet av skjelvet; som mat, klær og husly, men det er vanskelig å sende inn. Det er derimot mulig å få kjøpt lokalt. Derfor er den mest effektive metoden for Norsk Folkehjelp, som har samarbeidsorganisasjoner på bakken, å dele ut penger til folk. Da kan de kjøpe en del av det de trenger. Det får vi til fordi vi har partnere i området, som er i gang med den type pengeutdeling og deler ut ullpledd, mat og så videre.
Hvordan vet jeg at pengene går til de jordskjelvrammede?
Norsk Folkehjelp har jobbet i den berørte regionen i Nordvest-Syria siden 2012 med syriske partnerorganisasjoner for å møte de humanitære behovene i regionen. Vi har lang erfaring og arbeider tett med de lokale partnere som kjenner de lokale forholdene veldig godt. Våre partnere har drevet matutdeling og kontantstøtte i mange år før jordskjelvet. Støtten har tradisjonelt vært rettet inn mot de mest sårbare, for eksempel enslige kvinner med barn og familier med funksjonshemmede eller syke familiemedlemmer, som vanskelig kan klare seg selv. Norsk Folkehjelps partnere kjenner lokalsamfunnene der de yter bistand godt og slik bidrar de også til at disse samfunnene er rustet til å tåle de store påkjenningene de er utsatt for. Vi har begynt en innsamling som fortsetter fremover.
Send Vipps til 10145 / 8000 eller bruk kontonummer: 5005.14.00000